Пораженията няма да вдигнат цената на тока

Огромните поражения по електроенергийната мрежа в Родопите няма как да вдигнат цената на тока. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова. Причината е, че всички съоръжения на електрокомпаниите са застраховани и застрахователите ще изплатят щетите.

Освен това при предстоящия преглед на едногодишните бизнес планове на дружествата комисията ще им признае разходите за възстановяване на мрежата, каза Тодорова.

Въпреки това увеличение на цените на тока от 1 юли е възможно, тъй като наскоро ЕВН поискаха от комисията цената на електроенергията през тази година да се вдигне със 7%. Ной-вероятно обаче регулаторът ще признае далеч по-малко поскъпване.

Тодорова каза още, че Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и ЕВН, която доставя тока в Родопите, трудно биха могли да бъдат наказани за ситуацията, тъй като през последните години те неведнъж са искали да увеличат инвестициите в мрежата. Но това им е било отказвано от регулатора заради опасения от вдигане на цената на тока.

В сряда все още 68 900 души в територията, обслужвана от ЕВН, бяха без електрозахранване. Там работеха над 160 екипа, които се опитват да възстановят тока. Според Тодорова има места, до които придвижването е трудно дори през лятото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини