Гледат видео на разпита, “убил” арестант

Смъртта на арестанта Пламен Куцаров (29 г.) е била подпомогната от силен стрес, след като се провалил на детектора на лъжата. Това се разбра от заключението на петорна съдебнопсихологическа експертиза в Софийския градски съд.

Куцаров издъхна на 21 януари 2009 г. в полицейски миниван, докато четирима антимафиоти го конвоираха от Института по психология на МВР към сградата на ГДБОП на столичния бул. “Черни връх”. Подсъдими за смъртта му са полицаите Ирен Вълев и Божидар Проданов, които били на задната седалка от двете му страни.

В обвинителния акт е записано, че Вълев и Проданов са сложили белезници на ръцете зад гърба на арестанта, после ги дърпали нагоре, за да го държат приведен, и това причинило задушаване. Куцаров бил задържан по подозрение за отвличането на бизнесмена Кирил Блажев-Цигането.

Вчера експертите заявиха, че откритото съдържание на амфетамин в кръвта на Куцаров - над 1 мг за литър, не е причинило смъртта, тъй като било прието 18 часа преди ареста. Те бяха категорични, че той не бил наркозависим.

“На следващото заседание ще бъде гледан видеозапис от разпита на Куцаров пред детектора на лъжата”, обяви съдия Петя Крънчева.

Вчера съдебните репортери се пошегуваха, че с това дело ще се пенсионерат. То се точи вече шеста година на първа инстанция.

След смъртта на арестанта тогавашният министър на вътрешните работи Михаил Миков уволни четирима началници в ГДБОП. Тогава и.д. шеф на дирекцията стана Станимир Флоров, като преди това той завеждаше отдел “Наркотици”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право