Уродливата съдебната система ражда поезия

Преди около 20 години фармацевтичната компания „Пфайзер“ започва тестовете на медикамент UK92480, с който се надява да се справи със заболявания, свързани със свиването на кръвоносните съдове от различно естество и които предизвикват високо кръвно налягане, а често - инсулт и инфаркт. Изобщо сърдечни проблеми.

Опитите да се победи болестта са провал, експериментите не са без ефект. Те водят до най-важното откритие за мъжете през последните столетия - виаграта. Страничният ефект на неуспешния медикамент е ерекцията. Днес всеки по-възрастен мъж, ако си пие редовно гинкобилобата, веднага може да си спомни къде е скрил виаграта при нужда.

У нас политиците постоянно се упражняват със съдебната система. Думата „реформа“ е като мантра. Всеки нов министър, всеки нов кабинет я припяват като заклинание. Но магията не се получава. Правораздаването е извратено. Оказва се, че Темида страда от остра морална дисфункция. Покрай убийството на клетото момиче Вероника Здравкова във Велико Търново разбрахме, че около 700 осъдени на лишаване от свобода се укриват от властите, за да не влязат в затвора. Но уродливата съдебна система, оказва се, има чудесен страничен ефект - подпомага изкуството.

Евелин Банев-Брендо, на когото Апелативният съд в Милано потвърди присъдата от 20 години затвор от първа инстанция по обвинения за кокаинови престъпления, който е разследван в България и Румъния, прописа. Книгата му „Съзирам душата на България“ предизвика сензация на книжния пазар. Думите му трогват, стиховете докосват, събитието тласка към разсъждения.

Има големи съмнения, че Брендо, когото българският съд пусна в домашен арест заради проточилото се дело, най-вероятно е извън България. Някъде на топло и решетки не препречват гледката пред него, когато работи върху втората си книга.

Ако наистина е така, аз съм обнадежден. Значи нашата съдебна система работи, макар и по странен начин. „В затвора попадна на хора и стана... поет.“ Ако всеки един престъпник в зандана премине през катарзиса и пропише, пропее (не, това беше друго), захване се с изкуство, то основната причина да съществуват местата за лишаване от свобода - превъзпитанието на пандизчиите, е вече реализирана. Всеки дилър - поет, всеки тартор - режисьор. Нещата изглеждат обещаващи. Представете си вернисаж на Братя Галеви, „Българският Лувър“ - превзет от казиченски модернизъм! Гоблени в Сливенския затвор! Тези около 700 души, които би трябвало да са на топло, но не са - не трябва да се плашат. Отивайте в затвора - само така можете да дадете тласък на културния живот в България.

А риалити форматът за прохождащи писатели - „Ръкописът“, не би следвало да се организира от БНТ, а от Министерството на правосъдието, доколкото там са царе на локумите. Ето това вече ще е реформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи