Само глоба за полицай, хванат в имотна измама

Варненският полицай Николай Лазаров бе освободен от наказателна отговорност и ще трябва да плати 4000 лева глоба заради опита си да присвои апартамент, ползвайки фалшиво завещание. Това реши Варненският районен съд, чиито мотиви за присъдата бяха публикувани тази седмица.

Служителят на Второ РПУ в морската столица е бил квартален полицай в район "Приморски". Като такъв през август 2012 г. се отзовал на сигнал за починал мъж в апартамент на ул. "Васил Друмев". Оказало се, че трупът е на 75-годишният Михаил Липтунов, който живеел сам във варненския си дом, закупен през 2010 г. Възрастният мъж изкарал цял живот в Холандия и имал семейство с две деца - момче и момиче, но през 1972 г. се развел с жена си Йозефа. След пенсионирането си през 1997 г. той се прибрал в България.

У нас Липтунов се запознал с полицейски инспектор Лазаров. Според показанията на съседите униформеният направил всичко възможно да се сближат и отношенията им да прераснат в приятелски. Така кварталният узнал, че Михаил живее сам, притежава апартамент и три банкови сметки, тъй като получавал и пенсия от Холандия.

На 24 август 2012 г. комшиите установили, че Михаил е починал и се обадили на полицията. Униформените пристигнали за оглед, на който Лазаров също присъствал. Комшийката му предала ключа, а той заключил и го оставил у себе си. На 29 август бил издаден смъртният акт, а Михаил бил погребан на 7 ноември. Още на следващия ден Лазаров депозирал пред варненски нотариус завещание от името на Липтунов, в което в негова полза са вписани апартамента, кола и сумите по трите банкови сметки. Нотариусът се усъмнил и извършил проверка в базата данни. Така установил, че Липтунов има деца и не започнал процедура по обявяване на това завещание.
Междувременно семейството на Липтунов разбрало за смъртта му.

През април 2013 г. Йозефа и двете деца пристигнали във Варна и установили, че апартаментът е празен. Решили, че вероятно е извършено престъпление и отишли във Второ РПУ. Там им се представил Лазаров, но с името Златев, и дори им предложил помощта си. По-късно съпругата установила, че банковите сметки на Липтунов са запорирани заради предявено завещание. От нотариуса жената и децата получили информация за завещанието. Семейството се върнало във Второ РУП и с изненада установили, че лицето, което се представило за инспектор Златев, всъщност бил човекът, депозирало завещанието. Бившата съпруга на Липтанов веднага подали жалба в областната дирекция на полицията.

Експертиза по време на делото показала, че подписът и ръкописният текст на завещанието в никакъв случай не били на Михаил Липтунов. Допълнителен анализ не установил и че е на полицая. В съдебното заседание той твърдял, че е невинен и изградил приятелски отношения с починалия, които били почти като на баща и син. Лазаров признал, че взел папката с документите и там се натъкнал на завещанието. Съдът обаче не възприел защитната му теза, защото свидетелските показания и поведението на полицая не я подкрепяли. Фактът, че съседите не са го виждали да се грижи за Липтунов, както и поведението на самият Лазаров пред семейството на починалия мъж, дават основание да бъде осъден, се казва в мотива на съда.

Заради чистото му съдебно минало и липсата на доказателства, че той е написал фалшивото завещание, Лазаров бил освободен от наказателна отговорност и трябва да плати глоба заради съзнателно ползване на неистински документ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Нормален човек

    Благодаря Ви отново за отличната статия!!! Моля Ви, искайте интервю с Фон дер Лайън и оня чичка по разширяването. Нека да отговорят за станалото публично.

Още от Крими и право