Павлова: Стотици хора бяха мобилизирани да работят на място в снежните преспи

Последиците от мартенските бури тепърва предстоят да бъдат анализирани. Борбата с последствията от тази природна стихия тепърва предстои. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, съобщи Фокус. „ Тя ще нанесе трайни инфраструктурни щети и на хората, които живеят в тези региони. Все още има десетки хиляди граждани, които са без ток, вода, достъп”, заяви тя.

Павлова посочи, че усилията на държавата са били положени към най-нуждаещите се, да няма хора, които да нямат достъп до лекарства, вода. „Поуките от създалата се ситуация, тепърва ще видим какви са щетите. Убедена съм, че заедно трябва да обединим своите усилия, какво повече можем да го направим и как”, подчерта министър Павлова.

„Стотици хора бяха мобилизирани да работят на място в снежните преспи. Мобилизирани бяха допълнителни машини”, посочи. Павлова поясни, че десетки хора са работили и продължават да работят и по тази причина не може да допусне в тази зала да се чуват обвинения, че държавата я няма, не съдейства, а хората не работят. „Искам да им благодаря, че полагат усилия с нелесната ситуация”, каза още тя.

Поуките ще са много, топенето на снега допълнително ще усложни ситуацията. Очакваме свлачища, срутища, повишаване нивата на реките. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. 

„Държавата е тук, държавата е на мястото си, важното е да намерим усилия как да работим по-добре, а не просто да критикуваме. Ако отидем заедно, нещата изглеждат различно, когато видиш тези преспи”, подчерта министър Павлова.

Тя посочи, че след обявения код червено и засилените снеговалежи и бедственото положение, в цялата област в Кърджали и региона е била насочена допълнителна техника. „От 47 машини, почистването от преовлажнената почва, мокрият сняг затрудняваше почистването, защото дори специализираната техника, бе пряко възпрепятствана от падналите дървета по пътищата”, коментира Павлова и допълни, че почистването на километър път е отнемало 1 – 2 часа.

„Въпреки това бяха мобилизирани 360 души с резачки, за да могат тези дървета да бъдат изнасяни. Приоритетно започнахме с първокласните пътища”, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини