Инвеститори: Иванчева се разпореждаше с чужди имоти

Евакуация в центъра на Берлин заради 50-килограмова бомба от Втората световна война

Евростат: Близо милион българи имат здравословни проблеми, които оказват влияние в бита

Башар Асад е върнал на Франция връчения му Орден на Почетния легион

Русенската екоинспекция установи тревожно замърсяване на Дунав

Няма да бъдат издавани присъди по делото за смъртта на Принс

Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ

Пълен автобус горя по пътя за Гюешево, няма пострадали хора

Началниците на генералните щабове на Русия и НАТО се срещнаха в Баку

Ранената полицайка – фен на “Левски”

Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

В затрупаното от сняг родопско село Баните: Ако нe си помагаме сами, няма да оцелеем

ЦВЕТАН ТОМЧЕВ

София – Баните – София

Шест дни след снежната блокада в Родопите пътищата вече са проходими. Тръгвам обаче със двойно заредени батерии на фототехниката и съм предупредил колегите в „Труд”, че няма да имаме връзка по телефона.

Разстоянието, което трябва да измина в снега от разклона за Пампорово и с. Проглед до Баните, е близо 50 км. След двадесетина километра в тесния, изровен сред снеговете път ме настига зеленикава кола без вериги, която бойко ме подминава и заедно спираме в центъра на село Петково. От колата изскача симпатична дама, която носи хляб за своите близки. Соня Иванова живее в Пловдив. „Всички знаят, че тук не е проходимо, но не е точно така. Днес сложих снимки във фейсбук, за да не се плашат хората и да дойдат да помагат.” Жената на кмета Милка Чиева взема хляба и се кахъри, че заради липсата на ток месото във фризера й се е размразило и скоро ще се вмирише. Недоумява защо аварията продължава толкова време и само един от мобилните оператори успява да осигурява сигнал за мрежата.

В центъра на село Баните екип на Спешна помощ напрегнато очаква спешен случай. От село Вишнево местни хора и екип на Гражданска защита носят на ръце момиче с оплаквания в коремната област, което е оперирано преди месец и трябва да бъде прегледано спешно. Следвам линейката на Спешна помощ с фелдшерката София Ирикова и шофьора Янко Кадиев, които транспортират момичето с болки в корема до Смолян. Към полунощ случаят бе поет от детски психиатър, защото се оказва, че момичето страда от форма на страхова невроза.

През цялата нощ в сряда четири тежки машини разринаха пътя към изолираното село Давидково, в което живеят близо 1000 души. Здравко Мирчев – технически ръководител по разчистването, снабдява тежките машини по трасето с дизелово гориво, носи на машинистите и кафе. Споделя, че през тези тежки дни на снеговалежи работят денонщно, но не са срещали нито един авариен екип на местното електроразпределително дружество. „Това, електрото и мобилните оператори, са кожодери. Само вземат пари, а не си вършат работата.” Питам го: Идват ли депутати тук да ви видят как сте, от какво имате нужда. А той отговаря: „Родопите са чист край, нямаме депутати…”

Д-р Росен Фиданов: Какво ще правим, ако има 2 метра сняг?

Местният общопрактикуващ лекар д-р Росен Фиданов прегледа болно четиригодишно дете. Той е лекар на район с около 2 хиляди души – Виево, Петково, част от Славейно, Вишнево, Гълъбово, Стърница… „От 89-а съм тук” – разказва Фиданов. Тежки случаи нямало в момента и лекарят казва, че засега се справят. Но добавя, че през зимата е много трудно. „Нямаме добра транспортна техника за спешни случаи, Гражданска защита се бавят, защото идват от далеко. Ние имаме късмет, че сега нямаме пациенти на хемодиализа. Пътят до Смолян с тях е за цяло денонощие. Трудно може да разчитаме на някакви служби и структури. Това го казвам като гражданин, не като лекар. Ако не сме си ние тук, да се оправяме, никой няма да дойде да ни помогне. Никой не чисти, когато валеше сняг преди няколко дни. Трябвало да спре снегът, ми отговарят… А ако има два метра сняг, както се случи сега – какво ще правим?”, пита безпомощно лекарят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.