В затрупаното от сняг родопско село Баните: Ако нe си помагаме сами, няма да оцелеем

ЦВЕТАН ТОМЧЕВ

София - Баните - София

Шест дни след снежната блокада в Родопите пътищата вече са проходими. Тръгвам обаче със двойно заредени батерии на фототехниката и съм предупредил колегите в „Труд”, че няма да имаме връзка по телефона.

Разстоянието, което трябва да измина в снега от разклона за Пампорово и с. Проглед до Баните, е близо 50 км. След двадесетина километра в тесния, изровен сред снеговете път ме настига зеленикава кола без вериги, която бойко ме подминава и заедно спираме в центъра на село Петково. От колата изскача симпатична дама, която носи хляб за своите близки. Соня Иванова живее в Пловдив. „Всички знаят, че тук не е проходимо, но не е точно така. Днес сложих снимки във фейсбук, за да не се плашат хората и да дойдат да помагат.” Жената на кмета Милка Чиева взема хляба и се кахъри, че заради липсата на ток месото във фризера й се е размразило и скоро ще се вмирише. Недоумява защо аварията продължава толкова време и само един от мобилните оператори успява да осигурява сигнал за мрежата.

В центъра на село Баните екип на Спешна помощ напрегнато очаква спешен случай. От село Вишнево местни хора и екип на Гражданска защита носят на ръце момиче с оплаквания в коремната област, което е оперирано преди месец и трябва да бъде прегледано спешно. Следвам линейката на Спешна помощ с фелдшерката София Ирикова и шофьора Янко Кадиев, които транспортират момичето с болки в корема до Смолян. Към полунощ случаят бе поет от детски психиатър, защото се оказва, че момичето страда от форма на страхова невроза.

През цялата нощ в сряда четири тежки машини разринаха пътя към изолираното село Давидково, в което живеят близо 1000 души. Здравко Мирчев - технически ръководител по разчистването, снабдява тежките машини по трасето с дизелово гориво, носи на машинистите и кафе. Споделя, че през тези тежки дни на снеговалежи работят денонщно, но не са срещали нито един авариен екип на местното електроразпределително дружество. „Това, електрото и мобилните оператори, са кожодери. Само вземат пари, а не си вършат работата.” Питам го: Идват ли депутати тук да ви видят как сте, от какво имате нужда. А той отговаря: „Родопите са чист край, нямаме депутати...”

Д-р Росен Фиданов: Какво ще правим, ако има 2 метра сняг?

Местният общопрактикуващ лекар д-р Росен Фиданов прегледа болно четиригодишно дете. Той е лекар на район с около 2 хиляди души - Виево, Петково, част от Славейно, Вишнево, Гълъбово, Стърница... „От 89-а съм тук” - разказва Фиданов. Тежки случаи нямало в момента и лекарят казва, че засега се справят. Но добавя, че през зимата е много трудно. „Нямаме добра транспортна техника за спешни случаи, Гражданска защита се бавят, защото идват от далеко. Ние имаме късмет, че сега нямаме пациенти на хемодиализа. Пътят до Смолян с тях е за цяло денонощие. Трудно може да разчитаме на някакви служби и структури. Това го казвам като гражданин, не като лекар. Ако не сме си ние тук, да се оправяме, никой няма да дойде да ни помогне. Никой не чисти, когато валеше сняг преди няколко дни. Трябвало да спре снегът, ми отговарят... А ако има два метра сняг, както се случи сега - какво ще правим?”, пита безпомощно лекарят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини