Граничарят, прегазил бебе: Опитах да направя сърдечен масаж на детето, но ме удариха и избутаха

"Не съм пил кисело мляко, а само вода и то след като ми взеха кръвни проби в болницата." Това заяви граничният полицай Костадин Стоянов, който на 11 септември миналата година с автомобила си- "Рено Канго", премаза количка с бебе в центъра на село Крушевец.

Цялото село след инцидента заговори, че пил млякото, което му дали негови колеги, за да го отрезвят и да намалят алкохола в кръвта му. 11-месечната Красимира, която била вътре в количката е загинала веднага при удара.

"Съжалявам много. Искам да се извиня и да изкажа съболезнования на родителите на детето", каза граничарят. Той проговори за пръв път за инцидента пред съда.

Вечерта преди трагедията бил на 50-годишен юбилей на шефа си Галин Иванов в Малко Търново, където работят. Тръгнал си оттам час след полунощ, бил изпил половин литър вино. Легнал да спи в квартирата си. Събудил се около 8 часа. Не смятал да пътува, но му се наложило и тръгнал. Според неговата версия, в центъра на Крушевец карал с 35 км/ч. За качването на колата на тротоара Стоянов разказа, че нямал ясен спомен, но според него автомобилът поднесъл наляво.

След трагедията един от свидетелите го ударил в тила. Всички наоколо го псували. Той помагал при местенето на автомобила, а когато извадили бебето и го сложили на предния капак на колата, граничарят се опитал да му направи сърдечен масаж и изкуствено дишане, но някой пак го ударил и го избутал настрани. "Хората бяха враждебно настроени, което е нормално", каза Костадин Стоянов.

Според тройната автотехническа експертиза, автомобилът е бил в изправност. Това е констатирано след обстоен преглед в сервиз. Експертката Жулиета Едрева и колегите и коментираха пред съда, че по техни изчисления, скоростта с която се е движело реното е била 46 км/ч. При такава скорост опасната зона за спиране е 32 метра, която се изминава за 3, 2 секунди. Субективен е факторът- защо шофьорът не е натиснал спирачки и не е взел мерки, още щом е видял на тротоара количка, която ясно се забелязвала в светлата част на денонощието.

Според експертизата по метода "видмарк", граничарят е карал с 0. 58 промила алкохол в кръвта. Други експертизи сочат освен алкохолно опиянение, и влияние на наркотично вещество - канабис. Самият той отрече да е приемал каквато и била дрога.

Поради неявяването на две вещи лица за химически и токсикохимична експертизи делото вчера бе отложено за 27 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини