Спасяват Тракийската гробница в Старосел с 360 000 лв.

Уникалната Тракийска гробница в Старосел, община Хисаря ще бъде спасена от срутване с 360 000 лв. от бюджета на Министерството на културата, съобщи в Пловдив ресорният министър Вежди Рашидов.

"Старосел е нещо прекрасно за развитието на културния туризъм. В момента е кално и кишаво там, но веднага щом времето се оправи, започваме да отводняваме, да укрепваме и да правим дренажна система с 360 000 лв., които сме отделили. Като завършим, който почерпи една староселска ракия, ще му се радваме!", заяви Рашидов. Той допълни, че отпуснатите досега пари за укрепване на свлачището в района явно не са изразходвани добре, защото проблемът не е решен и натискът на пръстта върху купола продължава.

Вежди Рашидов обеща на пловдивчани до старта на новия сезон през септември 2016 г. да приключи ремонта на голямата зала на Драматичния театър, която пострада сериозно при пожар през август 2013 г. За целта са нужни 4 млн. лв., които ще бъдат осигурени от републиканския бюджет и този на културното министерство от фонд "Капитално строителство". "Техническият проект вече е готов, в момента вървят съгласувателните процедури и през септември 2015 г. стартираме ремонта. Лошото е, че не можем да кандидатстваме за финансиране по европрограми и ще разчитаме изцяло на пари от държавата. Благодаря лично на премиера Бойко Борисов, че взе присърце този проблем. Не може 60 работници в държавна духовна фабрика да няма къде да си изкарват хляба във времена, когато всички театри са на субсидии", декларира Вежди Рашидов, който лично пое предизборно обещание към пловдивчани да им възобнови театъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура