Спортният министър откри обновения стадион Арена „Арда“ в Кърджали

Светлин Русев прекрачи Отвъд Маестрото на четката ни напусна на 84 години

Тръмп увери, че в екипа му няма разногласия за Северна Корея

Римските пълководци се лекували в Кюстендил Минералната вода бори и стерилитета

ТИР се обърна край Любимец Вадят шофьор през предното стъкло

Борисов пред украинския премиер: Политиците сме длъжни да търсим компромиси, които носят полза за народите ни

Атлетите на древна Тракия оживяха

Русия връща на Турция 1 милиард долара от плащанията за газа

5 леки пиеси за тиган, фурна и виртуоз Ненатоварващи безмесни ястия за летните жеги

Тир се килна, затвори Ришкия проход

„Локо“ (София) за 30 секунди от Първа лига до разпадане

Германската полиция спря турски опозиционери от участие в митинг на кюрди

Три коли се удариха във верижна катастрофа до Софийския университет

Фандъкова покани Владимир Кличко в София

Мистър София поти Джерард Бътлър във фитнеса Холивудската звезда не отказва на фенките

Плевнелиев: Транспортната и енергийната свързаност са общ приоритет за България и за Сърбия

Двустранният диалог между България и Сърбия бележи силно развитие, а напредъкът на целия Балкански регион е видим, което отваря нови възможности за сътрудничество. Това заяви президентът Росен Плевнелив след срещата си президента на Сърбия Томислав Николич. Двамата президенти разговаряха в Белград, където българският държавен глава пристигна на двудневно официално посещение, съобщиха от прессекретарията на президента.

На съвместна пресконференция със сръбския си колега президентът Росен Плевнелиев заяви, че европейската интеграция е „исторически шанс да изградим стабилен, демократичен и происпериращ регион, въпреки тежкото историческо наследство“. „Балканите, които винаги в миналото бяха давани като пример за конфликти, днес са пример за мир и за добросъседство. Близката ни историческа съдба е основа да изграждаме бъдещото си сътрудничество“, каза българският президент, който отново потвърди категоричната подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Акцент по време на разговорите беше поставен върху положението на българското национално малцинство в Сърбия и конкретно върху въпросите за обучението и за информирането на майчин език на сънародниците ни в Сърбия. „Получих уверението на сръбската страна, че по проблемите ще се работи в диалог и в сътрудничество, а въпросът с осигуряването на български учебници е решен“, обяви президентът Росен Плевнелиев. Сръбската страна ще оказва и занапред съдействие за гарантирането на конституционните права на българското национално малцинство в Сърбия, е уверил още президентът Николич българския държавен глава. България е готова в сътрудничество със сръбските институции да предложи механизми за привличане на допълнителни инвестиции в изостаналите погранични райони, стана ясно след разговора между двамата президенти.

Свързаността на енергийните мрежи на двете страни и инфраструктурните проекти по Коридор 10 остават общ приоритет, заявиха още Росен Плевнелиев и Томислав Николич. Българският президент подчерта, че реализацията на междусистемната газова връзка със Сърбия ще повиши енергийната сигурност както на всяка страна поотделно, така и на целия регион. „Всяка държава в региона има право да купува газ на конкурентна цена и да има достъп до алтернативни доставчици. Нашата енергийна сигурност може да бъде гарантирана само чрез свързаност на мрежите и вече е време да насочим усилията си и към създаването на регионален енергиен пазар на природен газ и електричество” заяви Росен Плевнелиев. Сръбската страна е в процес на изготвяне на план за изграждането на междусистемната връзка. Планира се и ускоряване на процедурите по реализацията на газовата връзка. Двамата президенти бяха категорични, че междусистемната връзка е ключова за енергийната сигурност на страните от региона и ще допринесе за диверсификацията на енергийните доставки.

Приоритет остава изграждането на проектите по трасето на Трансевропейския транспортен Коридор 10, като особено значение за двете страни има автомагистралата между София и сръбския град Ниш. Президентът Плевнелиев изрази задоволство от ускоряването на дейностите по изграждането на магистралата в сръбския участък, който се очаква да бъде завършен през 2016 г. От българска страна трябва да бъдат изградени 48 км от Софийския околовръстен път до Калотина. Същевременно България влага значителни инвестиции в реализацията на редица проекти по Коридор 10, сред които са АМ „Марица“, Северната тангента на Софийския околовръстен път и скоростната жп-линия от Пловдив до Свиленград.

Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в икономиката, енергетиката, инфраструктурата, туризма, образованието и културата, обсъдиха още президентите Росен Плевнелиев и Томислав Николич. Двамата лидери приветстваха засилването на двустранните търговско-икономически и инвестиционни връзки, както и на туристическия обмен. Около 312 хиляди сърби посещават ежегодно страната ни, а около 317 хиляди българи годишно почиват в западната ни съседка.

През 2015 година се планира първо съвместно заседание на правителствата на България и Сърбия, стана ясно още след разговора на двамата президенти. Двете страни са в процес на подготовка на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство, обяви още президентът Росен Плевнелиев.

В Белград държавният глава беше посрещнат с официална церемония от президента Томислав Николич. В първия ден от официалното си посещение в сръбската столица президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с министър-председателя Александър Вучич и с председателя на Народната Скупщина Мая Гойкович.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.