Пловдивчанинът Джордж Дриймър спечели конкурса за есе за спасяването на евреите

Абитурентът от Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив Джордж Дриймър спечели една от трите първи награди в националния конкурс за есе на тема "Спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война".

И двамата родители на 12-класника се оказаха чистокръвни... българи, въпреки английското име на сина им, което може да се преведе като Георги (Жоро) Мечтателя.

Наградата, осигурена от организаторите на конкурса, е посещение на Израел през ваканцията, което е една сбъдната мечта за Джордж Дриймър и останалите двама победители - Нина Желязкова от ЕГ "Пловдив" и Айлин Фейзулова от ЕГ "Иван Вазов"-Пловдив.

"Изключително силен прочит - не само исторически, но и съвременен, на един от най-хуманните актове в нашата история - спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Гордеем се с тези умни млади хора. Но това ни затрудни изключително много при определянето на победителите. Затова излъчваме три първи награди", съобщи съпредседателят на Израелско-българския инситут д-р Невен Енчев.

Той заедно с другия съпредседател Яков Джераси връчиха наградите на победителите, които по традиция ще посетят Израел, където ще имат интересни срещи с оцелели от Холокоста, с наследници на български евреи и с представители на Израелския Кнесет.

Младите хора бяха категорични, че книгата на Михаел Бар-Зоар "Извън хватката на Хитлер", по която те писаха есетата си, не само силно ги е впечатлила, но им е дала и повод за гордост като българи.

"Днешните ученици са утрешните дипломати, външнотърговски представители. Те са бъдещите български посланици по света от всяка обществена сфера, които ще носят гордостта на българите за този ярък пример на хуманност и толерантност. Това е едно от нещата, които правят България различна от всички останали държави. Вярваме, че след днес вие вече сте с една частица по-горди и по-толерантни хора". С тези думи д-р Невен Енчев и Яков Джераси се обърнаха към младите хора, изпълнили до краен предел най-голямата зала в Дома на техниката в Пловдив по време на тържествената церемония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони