1000 лева глоба, ако пречиш на НСО

Националната служба за охрана (НСО) ще може да налага глоби от 300 до 1000 лева на тези, които пречат за изпълняване на служебните задължения на охранителите на властта. От 100 до 500 лв. пък е глобата за неизпълнение на разпореждане на служител на НСО. Това е записано в първия по рода си закон за дейността на НСО. При повторно провинение глобите скачат в пъти. Ако законът беше в сила по времето на протестите срещу кабинета „Орешарски“, по тези членове можеха да бъдат санкционирани стотиците препречващи пътя на депутатите и кортежа на тогавашния премиер Пламен Орешарски.

Досега НСО работеше по правилник. Една от разликите му със сегашния проект за закон е, че в списъка на охраняваните лица, който включва държавниците от кмета на София до президента, е отпаднало „и други“, което даваше право да се охраняват лица по решение на специална комисия. По тази точка се пази почетният председател на ДПС Ахмед Доган, което даде повод за тълкувания, че той ще остане без държавна охрана. НСО ще продължи да пази депутати, ако за тях има опасност. Лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, който е един от вносителите, не отговори по същество дали ще бъде свалена охраната на Доган. Охранители на НСО ще могат да бъдат командировани да пазят и дипломатически мисии на България зад граница, ако бъде приет законът. В момента МВнР наема бивши полицаи, ако реши, че има нужда от охрана на посолства и консулства.

Гардовете на властта ще имат право да използват оръжие, димки, белезници, палки и други помощни средства за опазване на охраняваните лица, както и да стрелят в гумите на движещи се коли. Използването на сила и технически средства не може да е насочено срещу бременни жени и малолетни, освен ако не става дума за масови безредици или всички други похвати са изчерпани, пише още в проекта.

НСО ще може да проверява храните и напитките, сервирани на пазените от тях, както и „санитарно-хигиенните условия“, в които се приготвя храната.

Според новия проект

НРС отива при премиера

Националната разузнавателна служба (НРС) да бъде подчинена на изпълнителната власт, а не както е в момента - на президента. Това предвижа проектозаконът за НРС, който бе внесен в парламента от депутати от ГЕРБ и АБВ, заедно със законите за Военното разузнаване, НСО и общ устройствен закон за службите. Пакетът бе договорен след консултации при президента Плевнелиев още през 2012 г.

„Имаме уверението, че законите ще бъдат подкрепени и от ПФ и РБ“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Патриотите“ обаче коментираха, че първо ще се запознаят детайлно със законите, преди да ги подкрепят.
Цветанов обеща да запази балансиращата роля на президента, защото назначенията на ръководствата на службите ще стават с негов указ по предложение на правителството.

Без разузнавателна мегаагенция

Няма да има сливане на военното и цивилното разузнаване в Държавна агенция "Разузнаване". Това стана ясно вчера, въпреки че проектът за новата мегаагенция, написан от коалиционните партньори от Реформаторския блок, бе внесен в НС заедно с проектите на ГЕРБ за всички служби. Според председателя на вътрешната комисия Атанас Атанасов реформаторите няма да отстъпят от виждането си за сливане на двете структури. Шефът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, който е и основен вносител на 4-те законопроекта, аргументира предложението за запазване на двете структури с това, че се търси политически консенсус с всички групи, включително и с опозицията. Всички са на мнение двете разузнавателни служби да останат разделени, каквато е практиката и в други държави, посочи Цветанов.

Цветанов не дава Бакалов да оглави военното разузнаване

Ръководителят на служба "Военна информация" (военното разузнаване) трябва да е доказан професионалист и назначаването на политическа фигура като Йордан Бакалов би довело до напрежение в системата. Това заяви вчера председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. "Моето лично мнение е, че винаги в сектора за сигурност трябва да бъдат доказани професионалисти. Смятаме, че това може да създаде малко напрежение от гледна точка на това, че политик ще оглави една служба, която е изключително секретна", коментира Цветанов. Вчера депутатите от ГЕРБ и АБВ внесоха пакет от закони за специалните служби, след които и военното разузнаване.

В момента военното разузнаване е без началник, след като министърът на отбраната Николай Ненчев освободи директора Веселин Иванов. Мотивът беше, че не са успели да постигнат консенсус по важни въпроси, "особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.". Иванов беше първият цивилен началник на службата, назначен при предишното правителство на ГЕРБ.

Според неофициални източници изборът на Бакалов е съгласуван с премиера Бойко Борисов. Бакалов бе министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини