Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Съдът отказа да назначи временен синдик в КТБ

Временен синдик в КТБ не може да бъде назначен, тъй като няма такава законова възможност. С тези мотиви съдия Иво Дочев от Софийския градски съд (СГС) е отрязал молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, с която се настояваше да се “назначи предварително временен синдик”.

Мотивите за искането им бяха, че заради обжалването на отнетия лиценз на КТБ, делото за несъстоятелността на банката, е спряно, а забавянето води до намаляване на стойността на активите на банката.

Днес съдия Дачев, който разглежда процеса за фалита на КТБ е посочил, че Законът за банковата несъстоятелност не дава възможност синдик да надзирава квесторите.

Междувременно шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев заяви, че делото за отнетия лиценз не се бави. В момента то предстои да бъде разпределено на петчленен състав, след като през феврурари тричленен отказа да разглежда жалбите на акционерите в банката.

Ден преди това премиерът Бойко Борисов заяви, че “докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва”. В КТБ синдик няма, тъй като делото за фалита е „замразено“, до финала на казуса за връщането на лиценза във ВАС.

Днес правосъдният министър Христо Иванов заяви, че не вижда проблем в критиките на премиера. „Направи това (Борисов – б.а.), за да изостри вниманието, че има неща, които трябва да се задействат по-бързо, защото са от огромен обществен интерес”, каза Иванов. После добави: „Ако трябваше аз да събера тези 3,5 млрд. лева от КТБ и до Дядо Мраз щях да напиша писмо“.

Георги Колев също уточни, че думите на Борисов не са „толкова сериозна критика“. Той напомни, че има инстанционен контрол по всяка жалба и затова все още делото няма насрочване пред 5-членен състав. Той увери обаче, че дата за заседание ще има вероятно до средата на април.

“Съзнавам сериозността на проблема, ако трябва и лично ще вляза в състава по делото за лиценза”, шеговито каза Колев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.