Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Родилка почина след продължителна кома

Белият дом публикува снимки от тайната среща на Майк Помпео и Ким Чен-ун

Борисов ще е гост на лидерска среща по процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие

Ким Чен-ун: Започва нов етап от историята Мун Дже-ин: Надявам се на открит диалог и постигането на твърд ангажимент

Стойчо Стоев предупреди “Левски”: Финалът със „Славия“ е коварен

9 тийнейджъри загинаха след порой в Израел

Американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Вижте как се срещнаха лидерите на Северна и Южна Корея (ВИДЕО)

Георги Петков: Дразни ме, че всички говорят за мача от 2013 година

Югът посреща с оркестър Ким Чен Ун (инфографика) 3000 журналисти отразяват историческата среща

На 27 април 2018 да почерпят

Държавният дълг е като семейна снимка Липсата на експертно говорене подвежда хората

Румяна Бъчварова в Брюксел: Запазването на високо ниво на сигурност е общ ангажимент

Първото посещение извън страната на вицепремиера Румяна Бъчварова в качеството й и на министър на вътрешните работи, е в Брюксел. Тя участва в редовното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Дискутирани бяха мерки, насочени към повишаване на ефективността на борбата с тероризма. Министрите се обединиха около необходимостта от предприемане на бързи действия в четири основни области – повишаване на граничния контрол, ограничаване на възможностите за използване на интернет с терористични цели, борба с трафика на огнестрелни оръжия и задълбочаване на оперативното сътрудничество между държавите-членки.

В изказването си пред Съвета заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи Бъчварова акцентира върху важността на граничния контрол и приноса на България при охраната на една от най-важните външни граници на ЕС. Подчертана беше ролята на държавата ни за гарантиране на вътрешната сигурност на Съюза. Вицепремиерът Бъчварова обърна внимание и на необходимостта от предприемане на законодателни и оперативни мерки за борба с трафика на огнестрелни оръжия с цел намаляване на циркулацията на нелегално оръжие на територията на ЕС.

Министрите обсъдиха тенденциите и по-нататъшните действия за намаляване на миграционния натиск към ЕС. Подкрепено бе предоставянето на допълнителни средства на ФРОНТЕКС за засилване на капацитета на агенцията. Вицепремиерът Бъчварова подчерта значението на географския баланс при прилагането на мерки за ограничаване на миграционния натиск. Необходимо е и запазването на постоянен фокус върху морските граници и върху външните сухопътни граници на ЕС в един от трайно засегнатите маршрути – Източно-средиземноморския, добави тя, като настоя и за засилване на сътрудничеството с Турция.

В рамките на участието си в съвета вицепремиерът Бъчварова проведе двустранна среща с федералния министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.