Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Минерален извор отоплява училищата и детските градини в Стралджа

Авария остави без ток целия остров Родос

БСТ И БФС отбелязаха 25 години от златния гол на Емил Костадинов с турнир по джаги

Мустафа Карадайъ: Оставката на злополучния вицепремиер е закъсняла, няма да промени нищо

Райската ябълка дава енергия и лекува Подходяща е за консумация през Коледните пости

15 машини са в готовност да чистят Кюстендил през зимата

Близо 7 млн. германци са силно задлъжнели

Над 300 деца и родители се включиха в празника на здравословното хранене „Вкусна есен“

УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет при мониторинга

Нагли крадци проникнаха в блок в София и задигнаха колело

Перник се побратими с предградие в Чикаго

Бурен вятър спря фериботни връзки в Гърция

Румяна Бъчварова в Брюксел: Запазването на високо ниво на сигурност е общ ангажимент

Първото посещение извън страната на вицепремиера Румяна Бъчварова в качеството й и на министър на вътрешните работи, е в Брюксел. Тя участва в редовното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Дискутирани бяха мерки, насочени към повишаване на ефективността на борбата с тероризма. Министрите се обединиха около необходимостта от предприемане на бързи действия в четири основни области – повишаване на граничния контрол, ограничаване на възможностите за използване на интернет с терористични цели, борба с трафика на огнестрелни оръжия и задълбочаване на оперативното сътрудничество между държавите-членки.

В изказването си пред Съвета заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи Бъчварова акцентира върху важността на граничния контрол и приноса на България при охраната на една от най-важните външни граници на ЕС. Подчертана беше ролята на държавата ни за гарантиране на вътрешната сигурност на Съюза. Вицепремиерът Бъчварова обърна внимание и на необходимостта от предприемане на законодателни и оперативни мерки за борба с трафика на огнестрелни оръжия с цел намаляване на циркулацията на нелегално оръжие на територията на ЕС.

Министрите обсъдиха тенденциите и по-нататъшните действия за намаляване на миграционния натиск към ЕС. Подкрепено бе предоставянето на допълнителни средства на ФРОНТЕКС за засилване на капацитета на агенцията. Вицепремиерът Бъчварова подчерта значението на географския баланс при прилагането на мерки за ограничаване на миграционния натиск. Необходимо е и запазването на постоянен фокус върху морските граници и върху външните сухопътни граници на ЕС в един от трайно засегнатите маршрути – Източно-средиземноморския, добави тя, като настоя и за засилване на сътрудничеството с Турция.

В рамките на участието си в съвета вицепремиерът Бъчварова проведе двустранна среща с федералния министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.