До 25 март набират кандидати за членове на енергийния регулатор

До 25 март партиите трябва да представят своите кандидати за членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

До тази дата имената им трябва да бъдат публикувани и на електронната страница на Народното събрание, където да престоят пет дни. Това предвижда новият правилник за избор на членовете на регулатора. По подобен начин се избират и членовете на Сметната палата.

Всяка партия ще разполага с три минути, за да представи кандидатите си, които ще бъдат изслушани на 2 април в енергийната комисия на парламента, а на 7 април ще бъдат гласувани в пленарна зала. Търсят се 8 члена на регулатора и 1 председател. В момента комисията се състои от 7 души, като част от тях ще запазят работата си, научи „Труд“ от източник, близък до управляващата партия.

Досега регулаторната комисия се назначаваше със заповед на премиера с 5-годишен мандат. Заради промените в енергийния закон мандатът на членовете й ще бъде прекратен, като ще бъде сменен и председателят Светла Тодорова, която е на тази позиция от началото на септември 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес