Пускат ток от генератори в отдалечени села

Селищата, на които няма да им пуснат тока до неделя, ще получат генератори от ЕВН. Единственото условие е до населеното място да има път, тъй като съоръженията не могат да се носят на ръце.

Това съобщи по време на изслушване в енергийната комисия Гочо Чемширов, член на управителния съвет на “ЕВН България Електроразпределение”. По думите му без електроенергия е възможно да останат и след неделя махали с 7-8 клиенти на компанията, до които няма достъп. От ЧЕЗ съобщиха, че вече нямат клиенти без електричество. От държавната компания Електроенергиен системен оператор (ЕСО), която стопанисва жиците с високо напрежение, също увериха, че отстраняват авариите до края на деня в четвъртък.

Около 400 населени места, или 57 230 домакинства и вчера бяха без ток, а над 50 села в само в Ардинско бяха откъснати от света. В същото време вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че нейната политическа оценка е, че правителството се е справило с координацията и тя е била “наистина добра” при изключително тежката обстановка. В четвъртък депутатите изслушаха ресорните министри за бедственото положение, причинено от силния снеговалеж от 7 март насам. Енергийният министър Теменужка Петкова отчете, че без ток в първия ден са били 1179 населени места и 271 хиляди абонати. По време на изслушването в парламента стана ясно, че основната причина за спирането на тока в Югозападна България са паднали дървета.

“Решенията на проблема са два - или да се правят просеки покрай жиците от 35 метра, колкото са високи дърветата, или да се поставят кабели под земята, което обаче е 3 до 5 пъти по-скъпо. Не вярвам някой да ни разреши да сечем дървета на 35 метра обсег”, коментира Гочо Чемширов. По данни на компанията до момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е позволявала големи инвестиции на дружеството, за да не се увеличава цената на тока.

От Министерството на енергетиката тепърва ще правят анализ какво се е случило, за да се достигне до бедственото положение, което остави без ток хиляди клиенти за повече от седмица, и ще подготвят законови поправки. От ЕСО не коментираха какви мерки са взели до момента по изсичане на дърветата покрай жиците и колко им е струвало това.

Регионалният министър Лиляна Павлова каза, че превантивно още на 6 март са свикани екипи и е започнала подготовка за осигуряване на пътищата от републиканската пътна мрежа. По думите й обаче последиците от мартенските бури тепърва ще се анализират. Тя предупреди, че топенето на снега допълнително ще усложни ситуацията, като се очакват свлачища, срутища и повишаване нивата на реките.

“Новият зимен имидж, новото спортно яке и шалче на госпожа Павлова не можаха да впечатлят никого”, каза по адрес на Лиляна Павлова депутатката от БСП Мая Манолова. Според нея отношението на министрите към бедствието е било цинично и благодари, че случайни хора са й помогнали да си извади колата от преспите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини