Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Кой и защо ще остане последен, когато някой ден ЕС се разпадне?

Вкарват синдици в КТБ без съда

Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще поеме контрола над КТБ по съкратена процедура. Това ще стане възможно след внасяне на спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, които ще позволят да бъдат назначени двама временни синдици.

Това стана ясно след среща в Министерството на финансите с участието на премиера Бойко Борисов, депутати от всички парламентарни партии и финансовия министър Владислав Горанов.

Временните синдици ще бъдат избрани от фонда и няма да се одобряват от съда, каквато е процедурата в момента. Те ще бъдат избрани от списъка на синдиците, който се води от БНБ. При назначаването им ще бъдат освободени сегашните квестори на банката.

Правомощията на синдиците тепърва се уточняват, но се предвижда да могат да обжалват пред съда вече сключени разпоредителни сделки, стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Той допълни, че приетите в края на миналата година промени, чрез които направените прихващания трябваше да се обявят за частично недействителни, не са сработили заради забавянето на производството по несъстоятелност на КТБ в съда. Все още не е определена датата на неплатежоспособност на банката.

След срещата премиерът Бойко Борисов благодари на всички партии, че подкрепят промените и така ще се избегне разграбването на КТБ. Той посочи, че в момента има пропуски в законите и един юрист лесно може да направи така, че после да се окаже, че квесторите са работили в рамките на закона. Премиерът даде пример с “Дунарит” и посочи, че това е един взет от банката завод със сменени собственици и сега не е ясно дали ще върне заемите.

По-рано вчера Софийският градски съд отказа да назначи предварително временен синдик в КТБ, тъй като няма такава законова възможност. Молбата бе на Фонда за гарантиране на влоговете в банките с мотива, че заради обжалването на отнетия лиценз на КТБ делото за несъстоятелността на банката е спряно, а забавянето води до намаляване стойността на активите.

Вчера съдия Иво Дачев, който разглежда процеса за фалита на КТБ, е посочи, че Законът за банковата несъстоятелност не дава възможност синдик да надзирава квесторите.

Също вчера шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев заяви, че делото за отнетия лиценз не се бави. Предстои то да бъде разпределено на петчленен състав, след като през февруари тричленката отказа да разглежда жалбите на акционерите. Според Колев дата за заседание ще има вероятно до средата на април. Прогнозата му бе по време на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което се коментираха критиките на премиера Борисов към забавянето на делото и призива му депутатите да напишат писмо до ВСС.

“Ако трябваше аз да събера тези 3,5 млрд. лева от КТБ, и до Дядо Мраз щях да напиша писмо”, каза правосъдният министър Христо Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.