Менда Стоянова: Нямам доверие на банковия надзор на БНБ, той се провали в казуса КТБ

"Нямам доверие на банковия надзор на БНБ, защото той се провали в казуса КТБ". Това каза пред bTV председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„Лицензът на КТБ е отнет в края на миналата година. Съдът трябваше да се произнесе, че банката е в несъстоятелност. Но той не го направи. В момента сме в едно безвремие. Квесторите са там и управляват нещо, което не е банка. В това безвремие никой не контролира какво и какви сделки извършват квесторите. БНБ няма защо повече да управлява КТБ, защото КТБ не е банка. Основната цел на специалния надзор беше да се опазят активите на банката. За мен определено БНБ не си свърши работата. Не мога да преценя дали квесторите си вършат добре работата”, заяви Стоянова.

Тя посочи, че се надява силно да го правят, защото ще носят наказателна отговорност в противен случай.

„Активите на банката са намалели с около 1 млрд. лева. Приехме едно законодателство в края на миналата година, в което забранихме да се правят прихващанията в резултат на цесиите. Независимо от това активите са намалели, което означава, че е намерен начин законът да е заобиколен. Квесторите имат правомощия само да управляват банка, а в момента няма такава. След като е намаляло имуществото на банката, логично е да кажа, че те не го опазват”, подчерта Стоянова.

„Всеки път, когато изляза в ефир аз искам оставката на Иван Искров. Това е негова морална отговорност. В неговия мандат се случи това, което всички ни уверяваха, че не може да се случи”, каза още Менда Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини