19-годишен младеж откри огън и рани ученик във Флорида

Няма щети и пострадали от земетресението на гръцкия полуостров Халкидики Продължават вторичните трусове в района на епицентъра

Турският посланик в ЕС: Европейската комисия не беше справедлива към нас

“Ислямска държава” се изтегля от Дамаск

Принц Чарлз ще наследи Кралицата като глава на британската Общност на нациите

Финансовите министри на Русия и САЩ се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят руските санкции

На 28 години почина известният DJ Авичи

“Дейли Телеграф”: Британската полиция е идентифицирала ключови заподозрени по случая Скрипал

Иран към Израел: „Пръстите ни са на спусъка“

Ким Чен Ун: Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разлюля Гърция

На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Художници изваяха здравословни шедьоври от пача

Шедьоври от свински уши, крака, опашки и джоланчета изваяха варненски художници и музиканти за Първия международен ден на пачата. Желираните изкушения бяха изложени за дегустация в арт школа “Дедал”, където се развихри кулинарна фиеста, подгрявана от домашна ракия “Фатмак”, жива музика и горещи дискусии за миниатюрата в пачалавърството и философията на чесъна. В късна доба организаторите трябваше да излъчат призьорите, за които бяха подготвени 4 статуетки “Свинкар”, изобразяващи стилизирани свински крачета. Наградите са за цялостно творчество, за монументална пача, за палавости и бели при прибиране от купона и за дебют, обясни шефът на “Дедал” Дарин Сотиров.

Всъщност Денят на пачата във Варна се чества за седми път през последните 11 години, но вече е международен, тъй като сред ценителите бе и американският майстор на цигулки Джефри. Началото е дадено през 2003 г., когато Сотиров и художниците Кирил Петров и Петьо Маринов решили да отбележат края на зимата с един нестандартен празник – антипод на лицемерието и кича в изкуството.

“За да стане пачата произведение на изкуството, трябва поне за ден да се ожениш за нея. Тя е най-здравословното ядене – няма сланина, а само съединителна тъкан. Имаш ли артрит или тромбофлебит, това е най-полезното природно лекарство”, разясни Кирил Петров. Заслужилият майстор пачалавър показа творението си “Големият взрив”, сготвено от 12 свински крачета, ушички и задни джоланчета. “Материалът за пачата трябва да се мие дълго, да се вари в голяма бака, като се припенва поне 1 час. Малко целина, 2 глави чесън, оцет и лют пипер – и съвършенството е готово, стига да имаш търпението да отделиш ден-два за целия процес”, нахвърли рецептата Кирил Петров. Желирания му шедьовър, украсен с моркови, краставички и шунка, конкурираха две творби на Петьо Маринов – пача от телешки език и свинска, аранжирана с октопод и манго, както и кулинарната фантазия на младия музикант Жани Алатов. А възхищението на поетичната публика бързо роди и възхвала на вкуснотиите в рима:

Пача гореща

стопля ми кръвта.

Комшийката отсреща

нежно, някак поетично

вдига си крака…

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.