Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Емил Нешев, ПСС: Предстои транспортиране на тялото на загиналата в Рила жена

Пожарникари и доброволци потушиха голям пожар край Трявна

Художници изваяха здравословни шедьоври от пача

Шедьоври от свински уши, крака, опашки и джоланчета изваяха варненски художници и музиканти за Първия международен ден на пачата. Желираните изкушения бяха изложени за дегустация в арт школа “Дедал”, където се развихри кулинарна фиеста, подгрявана от домашна ракия “Фатмак”, жива музика и горещи дискусии за миниатюрата в пачалавърството и философията на чесъна. В късна доба организаторите трябваше да излъчат призьорите, за които бяха подготвени 4 статуетки “Свинкар”, изобразяващи стилизирани свински крачета. Наградите са за цялостно творчество, за монументална пача, за палавости и бели при прибиране от купона и за дебют, обясни шефът на “Дедал” Дарин Сотиров.

Всъщност Денят на пачата във Варна се чества за седми път през последните 11 години, но вече е международен, тъй като сред ценителите бе и американският майстор на цигулки Джефри. Началото е дадено през 2003 г., когато Сотиров и художниците Кирил Петров и Петьо Маринов решили да отбележат края на зимата с един нестандартен празник – антипод на лицемерието и кича в изкуството.

“За да стане пачата произведение на изкуството, трябва поне за ден да се ожениш за нея. Тя е най-здравословното ядене – няма сланина, а само съединителна тъкан. Имаш ли артрит или тромбофлебит, това е най-полезното природно лекарство”, разясни Кирил Петров. Заслужилият майстор пачалавър показа творението си “Големият взрив”, сготвено от 12 свински крачета, ушички и задни джоланчета. “Материалът за пачата трябва да се мие дълго, да се вари в голяма бака, като се припенва поне 1 час. Малко целина, 2 глави чесън, оцет и лют пипер – и съвършенството е готово, стига да имаш търпението да отделиш ден-два за целия процес”, нахвърли рецептата Кирил Петров. Желирания му шедьовър, украсен с моркови, краставички и шунка, конкурираха две творби на Петьо Маринов – пача от телешки език и свинска, аранжирана с октопод и манго, както и кулинарната фантазия на младия музикант Жани Алатов. А възхищението на поетичната публика бързо роди и възхвала на вкуснотиите в рима:

Пача гореща

стопля ми кръвта.

Комшийката отсреща

нежно, някак поетично

вдига си крака…

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.