Какво да правим с неистинските пари

Ако човек установи, че е получил фалшива банкнота, трябва незабавно да я предаде в МВР, съветват експертите на БНБ. От полицията са длъжни да издадат срещу нея специален документ за предаването й.

В случай че хората не са сигурни дали банкнотата е менте, могат да я занесат в най-близкия банков клон. Там служителите ще могат да проверят парите. Ако касиерът прецени, че банкнотите са съмнителни, той може да ги задържи, като отново издаде на гражданите съответния документ. След това от банката изпращат купюрите за оценка в Националния център за анализ (НЦА) на БНБ.

Хората трябва да имат предвид още, че фалшивите пари не се заменят и не се връщат. За разпространението им обаче са предвидени сериозни санкции в Наказателния кодекс. Например всеки, който знае, че има подправени пари и въпреки това ги разпространява, може да бъде наказан с до 8 години затвор. Ако човек приема банкнота, за която знае, че е фалшива, и я прокара в обращение, наказанието е до 3 години затвор и 1000 лв. глоба. При отпечатване на фалшиви пари или преправяне на истински санкцията е лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Още четете тук

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика