На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Екоорганизация обвинява другите зелени активисти за липсата на ток в страната

Липсата на ток в Пампорово и Смолян се е отразило изключително негативно на туризма, като причина за авариите са изключително тесните просеки за далекопроводите. Поради същата причина и лифтовете в курортите не са работили целодневно. Виновници за всичко това са „ескалиращите зелени претенции”.

Това се посочва в позиция на Сдружение „Форум Природа”. Малко известната организация се председателства от бившия депутат от БСП Васил Калинов, който беше и посланик в Азербайджан. По времето, когато беше председател на земеделската комисия в НС, той беше обвинен от коалицията „За да остане природа в България” във връзки с „организираната политическа престъпност”.

В управлението влизат още бившият зам.-министър на околната среда и водите Евдокия Манева, членът на СЕМ и бивш „червен” народен избраник Иво Атанасов, както и социологът Живко Георгиев.

„Спортните съоръжения лифтове и влекове не работеха. В хотелите и ресторантите нямаше парно. Проблеми се създадоха и по отношение на храненето. Туристите не можеха да заредят мобилните си телефони. Туроператорите и хотелиерите са засипани от оплаквания за предплатените и провалени почивки. (…) Положението се влошава от и от исканията на скиорите за възстановяването на сумите по платените седмични лифт карти. Създадените проблеми нагнетиха напрежение между туристите и обслужващия персонал”, описаха ситуацията от „Форум Природа”.

Според тях у нас все още не се изпълнява европейската Директива за сервитута на линейните съоръжения заради „яростната съпротива на зелените неправителствени организации, които твърдят, че разширяването на просеките на далекопроводите ще доведе до прекомерна сеч”.

От сдружението цитират данни на Евростат, според които горските територии нарастват с над 10% на годишна база, а дърводобивът е намалял с 34%.

В същото време, припомняме, че в началото на месеца парламентът прие безпрецедентен мораториум върху износа на необработена дървесина – като първа и спешна мярка в борбата с незаконната сеч. Официално държавата твърди, че проблемът не е толкова голям, но е видим, защото се сече близо до пътища и населени места.

Еколозите гонели инвеститорите

„Негативните последици от свръхекологичните изисквания, каквито няма в други страни в Европейския съюз, влияят върху селското стопанство, туризма, добиваната индустрия, енергетиката, изграждането на нови промишлени обекти, включително и на така необходимите магистрали”, пишат от екологичното сдружение.

Според тях спадът на инвестициите в последните няколко години освен икономическата криза се дължи на влиянието на неправителствения сектор върху държавната администрация.

„Отказват се и се забавят, с което се обезсмислят десетки проекти с единственото основание за въображаемо негативно отражение върху околната среда. Вземат се нецелесъобразни управленски решения с оправданието, „за да не скачат зелените”, посочват в позицията си от „Форум Природа”.

Те настояват за промени в Закона за горите, Закона за защитените територии, Закона за туризма и другите нормативни актове, “създаващи хаос и конфликти в обществените и икономически отношения”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.