Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Vivacom ще продава Xiaomi на атрактивни цени през сайта си В следващите 4 дни смартфоните на бранда стават още по-атрактивни

Русия показа зъби: Отлага се посещението на Лавров в Гърция, екстрадират гръцки дипломати

ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Внимание! Сахарска жега удря Гърция през уикенда, над 40 градуса ще скочи живакът

ЕК подкрепи действията на българските власти срещу чумата

Путин: Русия е отворена за диалог с всички страни

Испания оттегли международната заповед за арест на Пучдемон

Умряла овца вдигна ветеринари в Шуменско

МВнР с препоръки към българите в Япония заради рекордните жеги

Решават проблема със 100-милионен дълг на „Топлофикация София“ Вземания на дружеството ще постъпват директно в “Булгаргаз”

Екатерина Захариева: Честит професионален празник на българските дипломати

Брюксел към държавите от ЕС: Гответе се за провал на преговорите по Брекзит

57 непълнолетни родилки в Шуменско С 10% намаля раждаемостта

Екоорганизация обвинява другите зелени активисти за липсата на ток в страната

Липсата на ток в Пампорово и Смолян се е отразило изключително негативно на туризма, като причина за авариите са изключително тесните просеки за далекопроводите. Поради същата причина и лифтовете в курортите не са работили целодневно. Виновници за всичко това са „ескалиращите зелени претенции”.

Това се посочва в позиция на Сдружение „Форум Природа”. Малко известната организация се председателства от бившия депутат от БСП Васил Калинов, който беше и посланик в Азербайджан. По времето, когато беше председател на земеделската комисия в НС, той беше обвинен от коалицията „За да остане природа в България” във връзки с „организираната политическа престъпност”.

В управлението влизат още бившият зам.-министър на околната среда и водите Евдокия Манева, членът на СЕМ и бивш „червен” народен избраник Иво Атанасов, както и социологът Живко Георгиев.

„Спортните съоръжения лифтове и влекове не работеха. В хотелите и ресторантите нямаше парно. Проблеми се създадоха и по отношение на храненето. Туристите не можеха да заредят мобилните си телефони. Туроператорите и хотелиерите са засипани от оплаквания за предплатените и провалени почивки. (…) Положението се влошава от и от исканията на скиорите за възстановяването на сумите по платените седмични лифт карти. Създадените проблеми нагнетиха напрежение между туристите и обслужващия персонал”, описаха ситуацията от „Форум Природа”.

Според тях у нас все още не се изпълнява европейската Директива за сервитута на линейните съоръжения заради „яростната съпротива на зелените неправителствени организации, които твърдят, че разширяването на просеките на далекопроводите ще доведе до прекомерна сеч”.

От сдружението цитират данни на Евростат, според които горските територии нарастват с над 10% на годишна база, а дърводобивът е намалял с 34%.

В същото време, припомняме, че в началото на месеца парламентът прие безпрецедентен мораториум върху износа на необработена дървесина – като първа и спешна мярка в борбата с незаконната сеч. Официално държавата твърди, че проблемът не е толкова голям, но е видим, защото се сече близо до пътища и населени места.

Еколозите гонели инвеститорите

„Негативните последици от свръхекологичните изисквания, каквито няма в други страни в Европейския съюз, влияят върху селското стопанство, туризма, добиваната индустрия, енергетиката, изграждането на нови промишлени обекти, включително и на така необходимите магистрали”, пишат от екологичното сдружение.

Според тях спадът на инвестициите в последните няколко години освен икономическата криза се дължи на влиянието на неправителствения сектор върху държавната администрация.

„Отказват се и се забавят, с което се обезсмислят десетки проекти с единственото основание за въображаемо негативно отражение върху околната среда. Вземат се нецелесъобразни управленски решения с оправданието, „за да не скачат зелените“, посочват в позицията си от „Форум Природа”.

Те настояват за промени в Закона за горите, Закона за защитените територии, Закона за туризма и другите нормативни актове, „създаващи хаос и конфликти в обществените и икономически отношения“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.