Морган Фрийман се извини, след като беше обвинен в сексуален тормоз и непристойно поведение

Без дизел в новото Volvo S60 Всички нови модели на марката от 2019 г. ще бъдат електрифицирани

Иновационни слушалки заглушават хъркането на партньора

Белгийските власти ще разгледат жалба срещу инстаграм, свързана с новите правила за личните данни

Слави Несторов: С Боян Петров имахме уговорка да се срещнем на Еверест и това да е първата българска среща на върха

Александър Вучич: Ще бъдем готови на компромис с Косово

Предотвратиха контрабанда на близо 200 килограма наркотици на ГКПП “Капитан Андреево”

Сапьори обезвредиха бомбата в Дрезден от Втората световна война

Търговските преговори между Китай и САЩ ще бъдат възобновени на 2 юни в Пекин

Какво е наказанието за лошите баби?

Екатерина Захариева: Визитата на Борисов в Москва е координирана отдавна, не е по спешност

Еврогрупата не взе решение по последния транш от помощта за Гърция

Историкът Спас Ташев: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в региона

Откриха втората черна кутия на катастрофиралия в Куба пътнически самолет

Пътен полицай взима пари от столичен шофьор, инструктира как да му даде рушвета

Части от мозъка ни съзряват след като навършим 50

Като доброто вино, някои части на човешкия мозък се нуждаят от десетилетия, за да съзреят, са открили изследователи. Те посочват, че има мозъчни области, които не постигат пълния си потенциал преди да достигнем солидна възраст. Способността да се оценява емоционалното състояние на другите хора, например, достига пика си през 40-те и 50-те години от живота, пише MailOnline, цитиран от агенция „Фокус”.

“Във всеки възрастов период ставаме по-добри в определени неща, по-неумели в други, а при трети няма нито развитие, нито спад”, казва Джошуа Хартшорн от Масачузетския технологичен институт (MIT), който е един от авторите на проучването. Съавторът му Лаура Джермайн изтъква, че проектът им показва картина на промените през живота, различна от картината, описвана обичайно от психологията и неврологията.

Хартшорн и Джермайн са провели мащабен онлайн експеримент, в който хора на всякаква възраст са имали възможност да се превърнат в обект на изследване. Интернет страниците на учените – gameswithwords.org и testmybrain.org, съдържат когнитивни тестове, които могат да бъдат решени в рамките на няколко минути. Чрез тези сайтове екипът е събрал данни от приблизително 3 милиона души през последните няколко години.

През 2011 година Джермайн е публикувала статия, според която способността да се разпознават лица се подобрява до началото на 30-те години от живота, а след това започва да се влошава. Почти по същото време Хартшорн установява, че краткосрочната визуална памет достига пиковите си възможности в ранните 30 години.

Заинтригувани от тези открития, учените са решили да изследват и други източници на данни, тъй като интернет би могъл да изкривява резултатите. Те са започнали да събират и анализират данни от измервания на интелигентността, провеждани преди десетилетия. Различните тестове обхващат около 30 показатели като способност за запомняне на цифри, за визуално търсене, за подреждане на пъзели и т.н. Хартшорн и Джермайн са разработили метод за анализ на информацията, даващ възможност за сравнение на възрастовите пикове за всяка способност.

Оказало се е, че няма един единствен пик за всички показатели. Скоростта на обработване на информация, например, е с най-високи стойности около 18-19 години, а след това рязко започва да намалява. Същевременно краткосрочната памет продължава да се подобрява до приблизително 25-тата година и започва да се влошава след 35-тата. Способността да се оценява емоционалното състояние на хората достига върха си значително по-късно – през четвъртото и петото десетилетие от жизнения път.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.