Турция откри огън по кораб, превозващ 337 сирийски емигранти

Турската брегова охрана откри огън, за да спре товарен кораб, превозващ 337 емигранти, предимно сирийци и арестува заподозрените трафиканти. Корабът се бил отправил към водите на Европейския съюз, съобщи Анадолската агенция.

Бреговата охрана започна акция по преследването на 59-метровия кораб "Доган Картал", докато той си проправяше път през Дарданелите в северозападна Турция. Първоначално плавателния съд не обърна внимание на заповедите да спре включително и на предупредителните изстрели, но все пак беше принуден да спре, след като бреговата охрана стреля по двигателите

"Корабът спря, когато двигателите бяха обстрелвани", заяви Ахмед Чинар, цитиран от БГНЕС. Чинар е управител на западната провинция Чанаккале, където се намира протокът. Той не даде допълнителни подробности за спирането на плавателния съд.

337 емигранти, предимно сирийци са били на кораба, включително 85 деца и 68 жени. Тя допълни, че двама турски членове на екипажа и трима чужденци, организирали трафика са арестувани. Трафикът през Дарданелите, един от най-големите корабни пътища в света беше временно спрян по време на операцията. Сирийските бежанци бяха свалени от кораба и настанени в спортна зала в близкия град Гелиболу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят