Апелативен съд затвори училище по ислям в Кърджали

С решение на Апелативния съд в Пловдив окончателно и без право на обжалване се затваря мюсюлманският пансион в Кърджали, предаде БГНЕС.

Пловдивските магистрати разгледаха жалба на Сдружението за здравно, образователно, спортно и културно подпомагане", създало училището, срещу решението на окръжните съдии в Кърджали от края на октомври 2014 г. Сдружението е регистрирано в Кърджалийския Окръжен съд в средата на декември 2006 г., но впоследствие Окръжната прокуратура сезира инстанцията заради констатирани нарушения. Районният мюфтия в Кърджали Бейхан Мехмед заяви, че курсове по Коран пак ще се провеждат в съответствие с Конституцията и законите, но не знаеше още за изхода от делото.

До съдебното дело се стигна след проверка на пловдивския клон на Агенцията за закрила на детето и сигнали до прокуратурата и ДАНС. Тя е извършена в началото на декември 2012 г. в пансиона в новопостроена кооперация в квартал "Възрожденци" в Кърджали. Сред изучаващите Коран са открити и две малолетни деца от Сирия. Общината е издала удостоверение за категория "2 звезди" на 10-стайното жилище в края на април 2013 г. със срок до април 2018 г.

Установено е, че услугите на пансиона се ползвали от две групи потребители - постоянно пребиваващи 6 деца и двама преподаватели по Коран, както и гости на мюфтийството, изпратени от местния мюфтия. Сред гостите е имало и деца, и възрастни. Проверяващите констатирали, че въпреки регистрацията като обект по Закона за туризма, пансионът не отговаря на изискванията на този закон, тъй като се приемат отсядащи на избирателен принцип - гости на мюфтията, деца, които се обучават в Коран, не се приемат непознати посетители, няма определена цена на нощувка, не всички отседнали в пансиона се регистрират в създадените регистри, не за всички посетители се уведомяват община и полиция, съгласно изискванията.

Приемът на деца за Коран-курсовете в пансиона се е осъществявал на избирателен принцип, като информацията се разпространявала единствено в джамиите и с религиозни календари, с информация за пансиона на турски език. Едно от настанените деца с инициали Е. Х. било на 13 г. и не посещавало училище, което го поставяло в положение на дете в риск от отпадане от училище, но за това не е бил подаден сигнал, а Законът за закрила на детето е категоричен. Обучението на децата в пансиона по ислям е скрепено с договор за 1 г. от 11 февруари 2013 г. между Мюсюлманското вероизповедание и сдружението с център в Кърджали. Изготвена била програма на курсовете, която включвала и дневен режим, определен бил квалифициран преподавател на курса. Обучението по ислям обаче е ставало без писменото съгласие на родител, а на децата над 14 г. се изисква това на родителя и собствената му воля.

Сред скандалните "находки" на проверяващите се оказал Х. Й., чужденец и ходжа, невладеещ български език, който бил нает с граждански договор като "нощен пазач на общежитие за ученици" в отсъствието на редовно назначения учител по Коран, но се занимавал с религиозното обучение на децата. В регистрите на пансиона пък не били вписани децата и възрастните, които живеят там и се обучават в курса по Коран. За две от децата, които са сирийски граждани, не била подадена информация в МВР, както изисква Законът за чужденците в България. Впоследствие сирийчетата са били изведени от пансиона и страната, останалите курсисти също са прекратили присъствие.

Сдружението, собственик на пансиона, е събирало дарения и така е осигурявало подслон, храна, облекло, отопление, джобни пари на децата-курсисти, които ходят в общообразователните училища в Кърджали. За тях се грижел персонал от 6 души, сред които двама, назначени от Районното мюфтийство без задължителните свидетелства за съдимост и документи за образователна степен и квалификация, както и такива, доказващи пригодността им да работят с деца.

Проверяващите не са открили предварително разработена и утвърдена програма за курса по Коран, нито данни за изрично родителско съгласие децата да се занимават с религиозно обучение. В устава на сдружението с нестопанска цел не е открито сведение, че популяризирането на определено вероизповедание е цел или предмет на дейността му. Освен това липсва и предварително съгласие на религиозна институция за създаването му, както и за публичното практикуване на ислямската религия. Окръжният прокурор по делото бе посочил, че въпросното сдружение е извършвало дейността си в нарушение на 5 закона. На съдебното заседание скандалната организация не е изпратила свой представител, нито адвокат. Прокурорът бе поискал прекратяване на дейността, тъй като тя противоречи на Конституцията и на законите в България. Съдията-докладчик по делото Веселина Кашикова прекрати въпросното сдружение и назначи ликвидатор.

През септември м.г. районният мюфтия Бейхан Мехмед категорично отрече пред БГНЕС в района да функционира незаконен ислямистки пансион за деца, тайно обучавани по Корана. Тогава той подчерта, че има пансион, но напълно легален и съобразен с всички регламенти, с одобрена от отдел "Образование" в Главното мюфтийство учебна програма, а имамът-преподавател е с диплом от Висшия ислямски институт. Духовникът гарантира, че на децата се преподава официалният ислям.

Също през септември и шефката на Регионалната агенция за социално подпомагане Нермин Мехмед бе категорична, че деца в риск в пансиона няма и условията за тях са отлични. В крайна сметка разследването по случая доказа, че "перфектният" пансион противоречи на законодателството и Конституцията, и постанови ликвидацията му. Така след жалбата на сдружението, създало и стопанисващо незаконния ислямски пансион, се стигна и до окончателното решение на апелативните магистрати за закриването му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони