Пиян шофьор се потроши в катастрофа

Общинари питат КЗП за „изгорелите“ с билети за SMOKIE в Бургас

Търсят съдебни заседатели в Търговище Кандидатите подават документи от 1 до 15 юни в Общината

Godsmack с концерт в София на 27 ноември

Катастрофа за половин милион – Порше и Ферари се удариха (СНИМКИ)

9 агнета за курбан на празника на манастира и курорта “Св.Св.Константин и Елена” Честват 110 години от създаването на най-стария черноморски туристически център

На 33 места ще изкупуват череши в Сливен

Столетен войник получи почетен знак на Министерството на отбраната

Румен Радев седна на кафе в Москва (СНИМКИ)

Последният екшън герой Култовият офроудър изкушава ценителите с големи възможности и по-ниски цени

Фандъкова за чистотата на водата: Това, което прави БСП, е недопустимо

81-годишен шофьор загубил контрол над колата си и се ударил в дърво

За ден хванаха двама младежи без книжка, единият – с нерегистриран мотопед

Общественият посредник на Благоевград с приемен ден

Откриха удавено 3-годишно дете в пречиствателна станция за отпадни води

Язви и гастрити се обостриха, забравете за консервираните храни

Имунитетът ни в студените месеци намалява не само заради суровото време, но и защото ядем повече консервирани храни като лютеници, туршии, имамбаялдъ, затворени още през есента домати, чушки, патладжани. С две думи – всички продукти с дълъг срок на годност, които се предлагат и в магазина.

По тази причина с идването на пролетта зачестяват заболяванията на стомашно-чревния тракт. „А напоследък все повече са случаите на усложнения на язвената болест, каквито са кръвотечението и перфорацията (спукване – б.р.). Перфорацията пък води до перитонит и спешна операция“, разказа пред „Труд“ д-р Кирил Христов, хирург от Втора хирургична клиника на „Пирогов“.

Специалистът обясни, че консервираните храни нарушават киселинно-алкалния баланс в организма и се разрушават защитните бариери на стомашната лигавица. Така се обострят симптомите на съществуващи заболявания като язва, гастрит, колит.

„Обратното – благоприятно въздействие оказват храни, които са щадящо термично обработени. Имам предвид ястия на пара, варени или на фурна, без запръжки или пържене!“, посочи д-р Христов. Той посъветва читателите на „Труд“ да заложат на появилите се вече пресни спанак, коприва, да хапват колкото се може повече плодове, да си приготвят фрешове и смутита от тях.

„Ако пиете кафе и черен чай на гладно, също ще постигнете нежелани последици и ще раздразните лигавицата на стомаха. Най-малкото сложете мляко в кафето, а в чая – пак мляко или мед“, каза още хирургът. А пациентите с язва категорично трябва да избягват сутрин, преди да са сложи и хапка в устатата си, да пият силно кафе и чай.

Киселини мъчат всеки трети

Няма точна статистика, но според практиката на лекарите се твърди, че киселини мъчат всеки трети. Парещото усещане при тях е предизвикано от контакта между солната киселина, произвеждана от стомаха, с чувствителната обвивка на хранопровода. А защо стомашните сокове го дразнят? Те спомагат за разграждането на храната и затова съдържат солна киселина. Въпреки че стомахът има естествена защита срещу нея, хранопроводът и неговата лигавица не притежават същите качества. Така, когато стомашно съдържимо навлезе в контакт с хранопровода, лигавицата му може да се раздразни или да се увреди, което води до усещането, характерно за киселините.

Уязвими за тях са хората с генетична предразположеност, както и тези, които не спазват здравословния начин на хранене

Проучванията показват, че голям процент от страдащите от киселини определят стресовия си начин на живот като фактор №1, допринасящ за оплакването им. Освен напрежението киселините могат да бъдат провокирани и от пушене, повишена консумация на алкохол и т.н.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.