Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Нов тест по български език и литература за седмокласниците от догодина

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Кражба на кабели остави без ток 1200 домакинства в Монтана

Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ-Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Язви и гастрити се обостриха, забравете за консервираните храни

Имунитетът ни в студените месеци намалява не само заради суровото време, но и защото ядем повече консервирани храни като лютеници, туршии, имамбаялдъ, затворени още през есента домати, чушки, патладжани. С две думи – всички продукти с дълъг срок на годност, които се предлагат и в магазина.

По тази причина с идването на пролетта зачестяват заболяванията на стомашно-чревния тракт. „А напоследък все повече са случаите на усложнения на язвената болест, каквито са кръвотечението и перфорацията (спукване – б.р.). Перфорацията пък води до перитонит и спешна операция“, разказа пред „Труд“ д-р Кирил Христов, хирург от Втора хирургична клиника на „Пирогов“.

Специалистът обясни, че консервираните храни нарушават киселинно-алкалния баланс в организма и се разрушават защитните бариери на стомашната лигавица. Така се обострят симптомите на съществуващи заболявания като язва, гастрит, колит.

„Обратното – благоприятно въздействие оказват храни, които са щадящо термично обработени. Имам предвид ястия на пара, варени или на фурна, без запръжки или пържене!“, посочи д-р Христов. Той посъветва читателите на „Труд“ да заложат на появилите се вече пресни спанак, коприва, да хапват колкото се може повече плодове, да си приготвят фрешове и смутита от тях.

„Ако пиете кафе и черен чай на гладно, също ще постигнете нежелани последици и ще раздразните лигавицата на стомаха. Най-малкото сложете мляко в кафето, а в чая – пак мляко или мед“, каза още хирургът. А пациентите с язва категорично трябва да избягват сутрин, преди да са сложи и хапка в устатата си, да пият силно кафе и чай.

Киселини мъчат всеки трети

Няма точна статистика, но според практиката на лекарите се твърди, че киселини мъчат всеки трети. Парещото усещане при тях е предизвикано от контакта между солната киселина, произвеждана от стомаха, с чувствителната обвивка на хранопровода. А защо стомашните сокове го дразнят? Те спомагат за разграждането на храната и затова съдържат солна киселина. Въпреки че стомахът има естествена защита срещу нея, хранопроводът и неговата лигавица не притежават същите качества. Така, когато стомашно съдържимо навлезе в контакт с хранопровода, лигавицата му може да се раздразни или да се увреди, което води до усещането, характерно за киселините.

Уязвими за тях са хората с генетична предразположеност, както и тези, които не спазват здравословния начин на хранене

Проучванията показват, че голям процент от страдащите от киселини определят стресовия си начин на живот като фактор №1, допринасящ за оплакването им. Освен напрежението киселините могат да бъдат провокирани и от пушене, повишена консумация на алкохол и т.н.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.