Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Инцидент в мина в Китай, седем загинали и трима ранени

Бащата на стрелеца от Страсбург признал, че синът му подкрепя ИДИЛ Роднините на Шериф Шекат са освободени от ареста

Какъв скъпоценен камък да носят зодиите?

България ще бъде страна на семейство от мъж и жена!

На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Язви и гастрити се обостриха, забравете за консервираните храни

Имунитетът ни в студените месеци намалява не само заради суровото време, но и защото ядем повече консервирани храни като лютеници, туршии, имамбаялдъ, затворени още през есента домати, чушки, патладжани. С две думи – всички продукти с дълъг срок на годност, които се предлагат и в магазина.

По тази причина с идването на пролетта зачестяват заболяванията на стомашно-чревния тракт. „А напоследък все повече са случаите на усложнения на язвената болест, каквито са кръвотечението и перфорацията (спукване – б.р.). Перфорацията пък води до перитонит и спешна операция“, разказа пред „Труд“ д-р Кирил Христов, хирург от Втора хирургична клиника на „Пирогов“.

Специалистът обясни, че консервираните храни нарушават киселинно-алкалния баланс в организма и се разрушават защитните бариери на стомашната лигавица. Така се обострят симптомите на съществуващи заболявания като язва, гастрит, колит.

„Обратното – благоприятно въздействие оказват храни, които са щадящо термично обработени. Имам предвид ястия на пара, варени или на фурна, без запръжки или пържене!“, посочи д-р Христов. Той посъветва читателите на „Труд“ да заложат на появилите се вече пресни спанак, коприва, да хапват колкото се може повече плодове, да си приготвят фрешове и смутита от тях.

„Ако пиете кафе и черен чай на гладно, също ще постигнете нежелани последици и ще раздразните лигавицата на стомаха. Най-малкото сложете мляко в кафето, а в чая – пак мляко или мед“, каза още хирургът. А пациентите с язва категорично трябва да избягват сутрин, преди да са сложи и хапка в устатата си, да пият силно кафе и чай.

Киселини мъчат всеки трети

Няма точна статистика, но според практиката на лекарите се твърди, че киселини мъчат всеки трети. Парещото усещане при тях е предизвикано от контакта между солната киселина, произвеждана от стомаха, с чувствителната обвивка на хранопровода. А защо стомашните сокове го дразнят? Те спомагат за разграждането на храната и затова съдържат солна киселина. Въпреки че стомахът има естествена защита срещу нея, хранопроводът и неговата лигавица не притежават същите качества. Така, когато стомашно съдържимо навлезе в контакт с хранопровода, лигавицата му може да се раздразни или да се увреди, което води до усещането, характерно за киселините.

Уязвими за тях са хората с генетична предразположеност, както и тези, които не спазват здравословния начин на хранене

Проучванията показват, че голям процент от страдащите от киселини определят стресовия си начин на живот като фактор №1, допринасящ за оплакването им. Освен напрежението киселините могат да бъдат провокирани и от пушене, повишена консумация на алкохол и т.н.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.