Учреди се нова асоциация на болниците в България

26 водещи лечебни заведения от цялата страна, които са подкрепени от още над 10 други частни и 2 общински болници, създадоха нова асоциация на болниците в България, която се казва Българска болнична асоциация. Това се случи на 11 март, когато се проведе учредителното събрание.

Мотивите за създаването на организацията, която ще защитава и отстоява позициите на болниците и пациентите, е продиктувана най-вече от условията за финансиране на лечебните заведения по рамковия договор за 2015г. и по-конкретно - от новата методика за лимитирано финансиране. Учредителите са частни болници, но организацията остава отворена към всички лечебни заведения, които желаят да се присъединят и споделят целите, които тя си поставя.

По време на учредителното събрание беше избран управителен съвет от 7 мениджъри, сред които и собственици на утвърдили се лечебни заведения от цялата страна. За председател беше избран д-р Бойко Миразчийски, управител на МБАЛ „Бургасмед", а за зам.-председател - г-н Андрей Марков, изпълнителен директор на УМБАЛ City Clinic.

Сред основните цели на „Българска болнична асоциация" е активната позиция по отстояване на мястото и на частните болници в сферата на здравеопазването, и защита на правата на пациентите. Не на последно място асоциацията ще взема отношение при обсъждането на важни проекти и нормативни актове, свързани със здравната система. Асоциацията ще настоява за активен диалог с държавните институции - Министерство на здравеопазването, НЗОК, Изпълнителна агенция Mедицински одит и др. при вземането на най-добрите решения за пациента и правото му на съвременно лечение.

Асоциацията настоява за преразглеждане на текста на новата методика за финансиране, която ограничава законово полагащото се право на достъп на пациентите до конкретно лечебно заведение и специализираните висококачествени медицински услуги, предлагани от него.

„Българска болнична асоциация" ще се присъедини като член и към други европейски болнични асоциации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве