85% от пациентите в инвазивни кардиологии са здрави

85 % от пациентите в някои инвазивни кардиологии са здрави и не е имало нужда да им се извършва коронарография. Това показват проверки на НЗОК и агенцията „Медицински одит“, съобщи вчера д-р Емил Райнов по време на парламентарния контрол, задавайки въпроси към здравния министър д-р Петър Москов.

„През 2013 г. са лекувани 18 000 българи по четирите клинични пътеки за инвазивна кардиология. За тях да платени 65 млн. лв. за лечение и 39 млн. лв. за стентове“, посочи д-р Райнов. А през 2014-а пациентите са станали 23 464 или увеличението е с 64%, за които НЗОК е превела 180 млн. лв.
„Национални консултанти разработват промени в регистъра за инвазивната кардиология, които ще заложат нови критерии за проследяването на тези болни и вече ще се знае какво е състоянието им в различни периоди след преживените процедури“, заяви министър д-р Петър Москов. Т.е. ще се види каква е успеваемостта от лечението.
Проблемът от години е, че частни лаборатории изследват ненужно пациенти, но нито здравните власти, нито съсловието наказват „черните си овце“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве