Дочакахме чудото Apple Watch, но защо ли?

Още когато през септември миналата година Apple показа за малко модела на умния си часовник Apple Watch и обеща да го пусне тази година на пазара, феновете на марката започнаха да се държат както обикновено. Догадки и слухове пълнеха световната мрежа, появяваха се какви ли не фантасмагории за качествата на устройството. А от Apple както винаги се въздържаха от коментари или пускаха добре премерени недомлъвки, с което да накарат почитателите си да се държат като участници в някаква секта. Както винаги.

Е, в понеделник шефът на компанията Тим Кук отдръпна леко завесата и представи в Сан Франциско Apple Watch малко по-подробно, не спестявайки си самооценъчни хвалебствия като „най-сложният и напреднал инструмент за отчитане на времето, създаван някога“, „революционно нов начин да се свържеш с другите“ и „пълноценен здравен и фитнес асистент“.

Що ли му трябваше обаче да казва, без да са го питали, че „батерията на часовника ще издържа до 18 часа при смесено използване"? Без да поясни какво значи „смесено ползване“. Скептичните потребители на социални медии се възползваха тутакси от възможността да се надсмеят на новия часовник и подигравателни снимки на устройството заляха световната мрежа.

Снимките включват хора, прикрепващи айфони към китките си с еластични гривни или използвайки каишки от часовници и Айпод Нано, за да създадат някакво подобие. Други просто закрепиха ябълки към ръката си. А един дори е написал на ръката си now (сега), за да покаже що за точност може да има часовник, чиято батерия издържа 18 часа.

Един човек просто прикрепи няколко устройства към китката си - калкулатор, телефон, ножица и Геймбой, за да покаже гъвкавостта и многофункционалността на приспособлението.

Както се вика този път от Apple напълно си го заслужиха.

Но сега сериозно. Какво все пак разкри Тим Кук?

Часовникът отчита времето с максимум 50 милисекунди отклонение от универсалния стандарт. Устройството ще се предлага в два размера с 42- или 38-мм екрани. Ще има и три дизайна - стандартен алуминиев корпус, корпус от стомана и позлатена с 18-каратово злато версия.

Очаквано Apple Watch може да контролира музикалния плейър и да бъде хендсфри устройство на iPhone.

От гледана точка на асистент, Apple Watch ще може да дава информация за постигнатите резултати от тренировките, как върви напредъкът в постигането на поставените цели и т.н. Все неща, които и други умни аксесоари могат. Сред тях попада и съвместимостта с Apple Pay, интеграция с гласовия асистент Siri, специални версии на водещи приложения като Facebook и др.

Базовата версия на Apple Watch ще струва 349 долара с пластмасова каишка. Масовите конкурентни предложения на пазара са в диапазона от 200 до 300 долара. Версията на Apple Watch с по-голям екран ще е с 50 долара по-скъпа. Версията със стоманен корпус ще струва от 549 долара до 1049 долара според каишката. Златният Apple Watch пък ще струва от 10 хил. долара и нагоре. Продажбите на всички версии започват от 24 април т.г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии