Съдът пусна Алексей Петров зад граница

Соченият за мозък на бандата Октопод Алексей Петров може да пътува зад граница. Това разпореди съдия Атанас Атанасов на първата си среща със знаковия подсъдим в Софийския градски съд, след като пое процеса.

Петров е обвинен, че е бил тартор на група, занимавала се с рекет и принуда. Подсъдими заедно с него са още петима.

Делото „Октопод“ бе разпределено на съдия Атанасов, след като на 20 февруари колежката му Румяна Ченалова, която четири години разглежда делото, беше отстранена от длъжност заради дисциплинарно дело. Смяната наложи процесът да стартира отначало с новия съдебен състав, който трябва да преразпита всички 180 свидетели, дали вече показания пред Ченалова.

Съдия Атанасов не е давал ход на делото, тъй като не се е запознал с материалите по процеса. До насрочване на заседанието обаче се стигна, тъй като Петров и съпроцесникът му Марчело Джотолов депозирали молби да бъде временно отменена забраната им да напускат страната. Идния месец Джотолов имал командировка в Сърбия, а Петров - служебни ангажименти, свързани с поста му на президент на Балканската федерация по карате и необходимост от лечение зад граница. Оказа се, че в рамките на три месеца той щял да ходи на състезания по карате в Турция, Франция, Азербайджан, Германия и Русия. А в Австрия щял да се лекува.

„Подсъдимите са напускали страната многократно в хода на съдебния процес, но не са ставали пречка за разглеждане на делото. Имат добро процесуално поведение и няма опасност да се укрият,” мотивира се съдия Атанасов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право