Премиерът Борисов и главният прокурор на Бавария обсъдиха възможностите за противодействие на престъпността, корупцията и тероризма

Работници пострадаха при пропадане на асансьор Инцидентът е станал в цех на бургаска фирма

Николас Льобел: Присъединяването на България към Шенген сега е нереалистично

84% от българите предпочитат да пътуват с автомобил, само 2% – с влак

Простреляният в София полицай вече е контактен

Държавата с програма за ваксинация срещу грип на хората над 65 години

44-годишен мъж се е прострелял в главата с газов пистолет

Агент Атила ровил заедно с бивола в дупката на греха Разследване на „Труд” за диверсията срещу България, започнала с горенето на документи край Егълница

7 места в новия GLE Вторият по големина SUV на Mercedes е еталон за аеродинамика

Инж. Росен Попсавов ще е временен директор на агенцията по горите

Соломон Паси: През 2016 г. започна Третата световна война

Президентът Радев е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР

Зам.-председателят на НС Емил Христов: Все още няма внесен указ от президента за освобождаването на Младен Маринов

Масов бой в центъра на Казанлък заради момиче

Драгомир Стойнев: За АЕЦ „Белене” са похарчени 3 млрд. лв., а имаме само една площадка

Нов бежански лагер на колела

България планира да изгради мобилен бежански лагер, който при нужда ще може да поеме между 400 и 800 души. Това съобщи пред “Труд” председателят на агенцията за бежанците Никола Казаков.

Агенцията планира да купи фургоните за новия лагер, които ще могат да се местят в различни части на страната. Те ще стоят складирани заедно с небходимите модули за електрозахранване, водоснабдяване и канализация. При нужда лагерът ще бъде развърнат на територия на бивша казарма в Южна България.

Министерството на отбраната предостави списък с 12 имота на ДАБ. Казаков вече се е спрял на мястото, но не го съобщи, тъй като все още не е взето решение от правителството. Евентуален засилен бежански натиск се очаква със затоплянето през пролетта. “Ако няма такъв натиск, тези фургони може да се използват и за други нужди, като наводнения и природни бедствия”, обясни Казаков.

Все още няма точен разчет за това колко ще струва такъв лагер, но Казаков смята, че във всички случаи ще е по-евтино от ремонтирането на стари казарми или училища, каквато е практиката досега. Да се реновира сграда понякога е по-скъпо, отколкото да се събори и да се построи на ново, сочи опитът на агенцията. Цената на дребно на фургон със санитарен възел, в който могат да се настанят 4-ма души, каквито се използват в центъра за временно настаняване в Харманли, започва от 3600 лв., показа проучване на “Труд”.

В четвъртък стана ясно, че Фонд “Убежище, миграция и интеграция” към Главна дирекция “Вътрешни работи” на Европейската комисия ще отпусне на България 10 млн. лв. Те са предвидени за ремонти в съществуващите лагери и е възможно част от тях да се използват и за новото фургонно селище. Също така средства от фонда ще бъдат използвани за назначаването и заплащането на допълнителни преводачи в центровете, чиято липса е хронична. Част от парите ще отидат и за настаняване на външни адреси на получили статут. Това би освободило още места в центровете на агенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.