Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

Нов бежански лагер на колела

България планира да изгради мобилен бежански лагер, който при нужда ще може да поеме между 400 и 800 души. Това съобщи пред “Труд” председателят на агенцията за бежанците Никола Казаков.

Агенцията планира да купи фургоните за новия лагер, които ще могат да се местят в различни части на страната. Те ще стоят складирани заедно с небходимите модули за електрозахранване, водоснабдяване и канализация. При нужда лагерът ще бъде развърнат на територия на бивша казарма в Южна България.

Министерството на отбраната предостави списък с 12 имота на ДАБ. Казаков вече се е спрял на мястото, но не го съобщи, тъй като все още не е взето решение от правителството. Евентуален засилен бежански натиск се очаква със затоплянето през пролетта. “Ако няма такъв натиск, тези фургони може да се използват и за други нужди, като наводнения и природни бедствия”, обясни Казаков.

Все още няма точен разчет за това колко ще струва такъв лагер, но Казаков смята, че във всички случаи ще е по-евтино от ремонтирането на стари казарми или училища, каквато е практиката досега. Да се реновира сграда понякога е по-скъпо, отколкото да се събори и да се построи на ново, сочи опитът на агенцията. Цената на дребно на фургон със санитарен възел, в който могат да се настанят 4-ма души, каквито се използват в центъра за временно настаняване в Харманли, започва от 3600 лв., показа проучване на “Труд”.

В четвъртък стана ясно, че Фонд “Убежище, миграция и интеграция” към Главна дирекция “Вътрешни работи” на Европейската комисия ще отпусне на България 10 млн. лв. Те са предвидени за ремонти в съществуващите лагери и е възможно част от тях да се използват и за новото фургонно селище. Също така средства от фонда ще бъдат използвани за назначаването и заплащането на допълнителни преводачи в центровете, чиято липса е хронична. Част от парите ще отидат и за настаняване на външни адреси на получили статут. Това би освободило още места в центровете на агенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.