На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Нов бежански лагер на колела

България планира да изгради мобилен бежански лагер, който при нужда ще може да поеме между 400 и 800 души. Това съобщи пред “Труд” председателят на агенцията за бежанците Никола Казаков.

Агенцията планира да купи фургоните за новия лагер, които ще могат да се местят в различни части на страната. Те ще стоят складирани заедно с небходимите модули за електрозахранване, водоснабдяване и канализация. При нужда лагерът ще бъде развърнат на територия на бивша казарма в Южна България.

Министерството на отбраната предостави списък с 12 имота на ДАБ. Казаков вече се е спрял на мястото, но не го съобщи, тъй като все още не е взето решение от правителството. Евентуален засилен бежански натиск се очаква със затоплянето през пролетта. “Ако няма такъв натиск, тези фургони може да се използват и за други нужди, като наводнения и природни бедствия”, обясни Казаков.

Все още няма точен разчет за това колко ще струва такъв лагер, но Казаков смята, че във всички случаи ще е по-евтино от ремонтирането на стари казарми или училища, каквато е практиката досега. Да се реновира сграда понякога е по-скъпо, отколкото да се събори и да се построи на ново, сочи опитът на агенцията. Цената на дребно на фургон със санитарен възел, в който могат да се настанят 4-ма души, каквито се използват в центъра за временно настаняване в Харманли, започва от 3600 лв., показа проучване на “Труд”.

В четвъртък стана ясно, че Фонд “Убежище, миграция и интеграция” към Главна дирекция “Вътрешни работи” на Европейската комисия ще отпусне на България 10 млн. лв. Те са предвидени за ремонти в съществуващите лагери и е възможно част от тях да се използват и за новото фургонно селище. Също така средства от фонда ще бъдат използвани за назначаването и заплащането на допълнителни преводачи в центровете, чиято липса е хронична. Част от парите ще отидат и за настаняване на външни адреси на получили статут. Това би освободило още места в центровете на агенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.