Българи срещу Българи: Компроматна война в Западните покрайнини

Тежка компроматна война се вихри между българи в Западните покрайнини и в Македония, след като Държавната агенция за българите в чужбина изключи Културно-информационния център (КИЦ) на българското национално малцинство „Босилеград” и Българския културен клуб - Скопие (БККС) от регистъра на организациите на българите в чужбина.

Основанията за отстраняването е, че КИЦ е внесъл неистински документи на четирима кандидати за паспорт, за да им бъде издадено удостоверение за български произход. По неофициална информация става дума за подправени извлечения от книгите за гражданско състояние в Сърбия. От КИЦ твърдят, че не отговарят за истинността на документите. БККС пък бяха изпратили документите на 10 души за издаване на удостоверения само с попълнена декларация за национално съмосъзнание - без доказателства, че имат български корени. БККС обжалва заповедта и съдът временно спря изпълнението. Но междувременно и двете дружества засипаха с протести българските институции. Те се разгневиха и от срещата на кмета на Босилеград Владимир Захариев с Бойко Борисов, след която държавните пари за КИЦ бяха спрени.

„Вместо да е мост за сътрудничество, КИЦ прави раздор между българското малцинство”, се казва в декларация на общинския съвет на Босилеград, който припомня, че организацията е направила свое честване на годишнината от обесването на Левски отделно от официалното. Общинският съвет припомня, че кметът на общината Владимир Захариев не е взел нито едно евро, за да придвижва кандидатурите на местните жители за гражданство, а със съдействието на ВМА е осигурявал и безплатно лечение на босилеградчани в едно от най-модерните български лечебни заведения.

Писмо със същото съдържание е приел и Националният съвет на българското национално малцинство в Сърбия. „Призоваваме всички институции в България и физически лица, които от сърце са давали помощ, да си потърсят отчет от тия сдружения и съюзи, на които са давали донации, къде е това, което са давали на българите в Босилеград и Цариброд (Димитровград)”, пише още в изявлението. Местни жители припомнят, че Босилеград е получил дарение от фитнес уреди, които в момента са в зала, стопанисвана от човек на КИЦ и за тренировка в нея се събира месечна такса от 60 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини