Работник загина, след като бе затиснат от дърво

Откраднаха линейка в Пловдив

Издирват крадци на кабел на БТК

Задържаха апаши задигнали метални части от предприятие в Горна Оряховица

Пламен Георгиев: Предали сме информация и за други лица, изнудвани по случая „Младост“

Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган

Висок волтаж за пистови гонки Seat показа първия си изцяло електрифициран модел

БСП поиска извинение от председателя на НС “заради спекулации” Извинявам се, но не може да ме обвинят в некомпетентност, заяви Караянчева

Обявяваме доходите си от студентски бригади

Нов трус от 3,9 по Рихтер в Румъния

Катастрофа затвори пътя София – Варна край Ловеч

Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

Какво говорят по секс телефона за алкохолици

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на военната линия между страните

Вижте къде в София шумът е над допустимите норми

Българи срещу Българи: Компроматна война в Западните покрайнини

Тежка компроматна война се вихри между българи в Западните покрайнини и в Македония, след като Държавната агенция за българите в чужбина изключи Културно-информационния център (КИЦ) на българското национално малцинство „Босилеград” и Българския културен клуб – Скопие (БККС) от регистъра на организациите на българите в чужбина.

Основанията за отстраняването е, че КИЦ е внесъл неистински документи на четирима кандидати за паспорт, за да им бъде издадено удостоверение за български произход. По неофициална информация става дума за подправени извлечения от книгите за гражданско състояние в Сърбия. От КИЦ твърдят, че не отговарят за истинността на документите. БККС пък бяха изпратили документите на 10 души за издаване на удостоверения само с попълнена декларация за национално съмосъзнание – без доказателства, че имат български корени. БККС обжалва заповедта и съдът временно спря изпълнението. Но междувременно и двете дружества засипаха с протести българските институции. Те се разгневиха и от срещата на кмета на Босилеград Владимир Захариев с Бойко Борисов, след която държавните пари за КИЦ бяха спрени.

„Вместо да е мост за сътрудничество, КИЦ прави раздор между българското малцинство”, се казва в декларация на общинския съвет на Босилеград, който припомня, че организацията е направила свое честване на годишнината от обесването на Левски отделно от официалното. Общинският съвет припомня, че кметът на общината Владимир Захариев не е взел нито едно евро, за да придвижва кандидатурите на местните жители за гражданство, а със съдействието на ВМА е осигурявал и безплатно лечение на босилеградчани в едно от най-модерните български лечебни заведения.

Писмо със същото съдържание е приел и Националният съвет на българското национално малцинство в Сърбия. „Призоваваме всички институции в България и физически лица, които от сърце са давали помощ, да си потърсят отчет от тия сдружения и съюзи, на които са давали донации, къде е това, което са давали на българите в Босилеград и Цариброд (Димитровград)”, пише още в изявлението. Местни жители припомнят, че Босилеград е получил дарение от фитнес уреди, които в момента са в зала, стопанисвана от човек на КИЦ и за тренировка в нея се събира месечна такса от 60 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.