МФВ прати българка да скърца със зъби на Атина (ОБЗОР)

Българката Ива Петрова ще е човекът на Международния валутен фонд, който ще изкопчва от правителството на радикалната левица СИРИЗА в Атина конкретни данни за състоянието на гръцката икономика, за да може шефът на мисията на МВФ за Гърция Риши Гоял да продължи преговорите с гърците в Брюксел за новите им реформи.

Това стана ясно от брифинг на говорителя на МВФ Джери Райс във Вашингтон. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис даде по-рано да се разбере, че Гоял, както и главните преговарящи от ЕЦБ и еврогрупата не са добре дошли в Гърция, защото Тройката била вече история. Той настоява кредиторите вече да се наричат Институциите.

Жълтата преса в южната ни съседка нарочи Петрова за една от тройката “Ангели на Томсен”, защото заедно с една китайка и една французойка била приближена на омразния в Гърция бивш шеф на мисията там и настоящ ръководител на европейския департамент на МВФ датски финансист Пол Томсен. Българката е строга технократка, влюбена в числата и в скъпите дрехи, заплатата й е $300 000 годишно, докладва сайтът “Kool news”.

Гръцкото правителство съобщи, че е изплатило втората от общо 4 вноски по заеми от МВФ, чийто падеж е този месец. Вчера са внесени 348 млн. евро, а миналата седмица – 310 млн. До 20 март Атина трябва да плати още 930 млн. евро. Но това изглежда все по-невъзможно, особено след вчерашното съобщение, че през първия месец, откакто дойде на власт на 25 януари, СИРИЗА не е изпълнила програмата си за бюджетни постъпления. Общата им сума е 7,794 млрд. евро, което е с 963 млн. по-малко от плана.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък изстреля поредния залп в словесната война с Варуфакис, предупреждавайки за първи път в прав текст, че не изключва излизане на Атина от еврозоната. “Гърция носи цялата отговорност и решава какво ще се случи и тъй като не знаем какво точно правят лидерите й, не можем да изключим тази възможност”, каза той. 52% от германците смятат, че Гърция трябва да бъде изключена от еврозоната, сочат огласени вчера допитвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят