Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Аптекарка даде на бебе грешно лекарство. Детето получи обрив и пяна от устата

6-месечният Пенко Маджаров от Кюстендил направи алергичен обрив и влезе по спешност в болница заради объркано лекарство, пише в. “Вяра”.

От устата на детето е излязла и пяна. Фармацевтка в аптека не е разчела правилно рецептата на бебето от личната му лекарка д-р Мая Димитрова и е дала грешно лекарство, разказа бащата на пострадалото дете Златко Диков.

Малкият Пенко Маджаров вдигнал температура и родителите му го отвели при джипито. „Аз видях, че е леко хремав и решихме със съпругата ми Стефка Маджарова (26 г.) да го заведем в спешния кабинет. Там за наше щастие беше на работа неговата педиатърка д-р Мая Димитрова. Жената ни обясни, че може проблемът да идва от зъбките и ни изписа гел за зъби и най-лекия антибиотик.

Още при влизането ни аптекарката не спря да говори по телефона. Изпълни рецептата и се прибрахме. В 18 часа жена ми веднага даде антибиотика на детето и стана едва ли не най-лошото“, сподели бащата, Златко Диков (31 г.). Само 30 минути по-късно от устата на момченцето започнала да излиза пяна, ръчичките му посинели и започнало да се задушава.

„Веднага се обадихме на неговата докторка и тя ни каза по най-бързия начин да отидем в детското отделение на кюстендилската болница. В момента, в който Пенко се почувства зле, разбрахме, че са ни объркали антибиотика. Вместо „Суметролим“ аптекарката ни е изписала „Салбутамол“, разказва огорчената майка Стефка. „Всичко това ни се случи в събота. Още във вторник, след като се съвзех от шока, отидох във въпросната аптека. Фармацевтът ме попита дали искам да ми върнат парите и ми каза да гледам по-добре рецептите. Ама аз не съм фармацевт, затова е там. Аз работя като шивач, с честен труд си изкарвам парите и имам средно образование. Няма как да разбирам от всичко“, каза бащата.

След случая семейството се е обърнало към неправителственото сдружение „Ларго“ в ромския квартал „Изток“. Оттам се заели да напишат жалба до Националната пациентска организация. Родителите заявиха, че обмислят да си търсят правата в съда чрез граждански иск, а също така да пуснат жалби до РЗОК и фармацевтичната колегия.

В епикризата, издадена от МБАЛ „Д-р Никола Василев“, е посочено, че детето е постъпило на 7 март и след 4-дневен престой и промивки на стомаха е изписано на 10 март.

Стефка Маджарова и Златко Диков живеят на съпружески начала от 10 години. Имат и по-голямо момченце, което е ученик във втори клас в Първо основно училище „Св.св. Кирил и Методий“. Живеят в апартамент в бившите общежития на завод „Велбъжд“ в Кюстендил.

Фармацевтката Силвия, която обърка медикамента на 6-месечното бебе, вчера не беше на работа. „Знам от нея за случилото се, тя много съжалява, не е искала да се стигне дотам“, заяви нейна колежка. Близки до случая заявиха, че педиатърката Мая Димитрова пише много нечетливо. Фармацевтката пък е била готова веднага да плати разходите на семейството за лечението в болницата на детето. Когато разбрала за случилото се, дори се разплакала.

Разликата между „Салбутамол“ и „Суметролим“ е голяма, заявиха фармацевти от областния град. Сбърканото лекарство „Салбутамол“ се предписва за деца, болни от астма, то действа противоастматично и разширява бронхиалните пътища. Що се отнася до „Суметролим“, той е най-слабият антибиотик и се предписва при начални симптоми на грип и остри респираторни заболявания. „При всички случаи е възможна алергична реакция при „Салбутамол“, още повече че дозата от 4-5 деления е голяма, за бебета на такава възраст се предписва 1 деление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.