Аптекарка даде на бебе грешно лекарство. Детето получи обрив и пяна от устата

6-месечният Пенко Маджаров от Кюстендил направи алергичен обрив и влезе по спешност в болница заради объркано лекарство, пише в. "Вяра".

От устата на детето е излязла и пяна. Фармацевтка в аптека не е разчела правилно рецептата на бебето от личната му лекарка д-р Мая Димитрова и е дала грешно лекарство, разказа бащата на пострадалото дете Златко Диков.

Малкият Пенко Маджаров вдигнал температура и родителите му го отвели при джипито. „Аз видях, че е леко хремав и решихме със съпругата ми Стефка Маджарова (26 г.) да го заведем в спешния кабинет. Там за наше щастие беше на работа неговата педиатърка д-р Мая Димитрова. Жената ни обясни, че може проблемът да идва от зъбките и ни изписа гел за зъби и най-лекия антибиотик.

Още при влизането ни аптекарката не спря да говори по телефона. Изпълни рецептата и се прибрахме. В 18 часа жена ми веднага даде антибиотика на детето и стана едва ли не най-лошото“, сподели бащата, Златко Диков (31 г.). Само 30 минути по-късно от устата на момченцето започнала да излиза пяна, ръчичките му посинели и започнало да се задушава.

„Веднага се обадихме на неговата докторка и тя ни каза по най-бързия начин да отидем в детското отделение на кюстендилската болница. В момента, в който Пенко се почувства зле, разбрахме, че са ни объркали антибиотика. Вместо „Суметролим“ аптекарката ни е изписала „Салбутамол“, разказва огорчената майка Стефка. „Всичко това ни се случи в събота. Още във вторник, след като се съвзех от шока, отидох във въпросната аптека. Фармацевтът ме попита дали искам да ми върнат парите и ми каза да гледам по-добре рецептите. Ама аз не съм фармацевт, затова е там. Аз работя като шивач, с честен труд си изкарвам парите и имам средно образование. Няма как да разбирам от всичко“, каза бащата.

След случая семейството се е обърнало към неправителственото сдружение „Ларго“ в ромския квартал „Изток“. Оттам се заели да напишат жалба до Националната пациентска организация. Родителите заявиха, че обмислят да си търсят правата в съда чрез граждански иск, а също така да пуснат жалби до РЗОК и фармацевтичната колегия.

В епикризата, издадена от МБАЛ „Д-р Никола Василев“, е посочено, че детето е постъпило на 7 март и след 4-дневен престой и промивки на стомаха е изписано на 10 март.

Стефка Маджарова и Златко Диков живеят на съпружески начала от 10 години. Имат и по-голямо момченце, което е ученик във втори клас в Първо основно училище „Св.св. Кирил и Методий“. Живеят в апартамент в бившите общежития на завод „Велбъжд“ в Кюстендил.

Фармацевтката Силвия, която обърка медикамента на 6-месечното бебе, вчера не беше на работа. „Знам от нея за случилото се, тя много съжалява, не е искала да се стигне дотам“, заяви нейна колежка. Близки до случая заявиха, че педиатърката Мая Димитрова пише много нечетливо. Фармацевтката пък е била готова веднага да плати разходите на семейството за лечението в болницата на детето. Когато разбрала за случилото се, дори се разплакала.

Разликата между „Салбутамол“ и „Суметролим“ е голяма, заявиха фармацевти от областния град. Сбърканото лекарство „Салбутамол“ се предписва за деца, болни от астма, то действа противоастматично и разширява бронхиалните пътища. Що се отнася до „Суметролим“, той е най-слабият антибиотик и се предписва при начални симптоми на грип и остри респираторни заболявания. „При всички случаи е възможна алергична реакция при „Салбутамол“, още повече че дозата от 4-5 деления е голяма, за бебета на такава възраст се предписва 1 деление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони