Прогнозират нови избори или референдум в Гърция

В Гърция са възможни нови предсрочни избори или референдум, тъй като в следващите месеци правителството в Атина ще бъде подложено на още по-голям натиск. Това прогнозира американската агенция за стратегически изследвания „Стратфор”, чийто анализ цитира гръцкият в. “Етнос”.

Проучванията на общественото мнение показват, че новото гръцко правителство остава изключително популярно, но също така от тях се вижда, че гърците искат страната им да остане в еврозоната, следователно СИРИЗА не може да изпълни и двете неща, без да направи компромиси.

Американската агенция припомня, че финансовите министри от еврозоната са се срещнали на 9 март в Брюксел, за да обсъдят последните предложения на Гърция за икономически реформи. В същото време високопоставени представители на гръцкото правителство са заявили, че Атина ще постави на гласуване бъдещето на Гърция, ако не бъде постигнато споразумение с международните кредитори на страната. Макар че изявленията на гръцките официални представители са били неопределени и бързо са били подминати, в следващите месеци гръцкото правителство ще бъде подложено на по-голям натиск и поради това не е изключено то да прибегне до референдум или до предсрочни избори.

В анализа си американската агенция се позовава на изявления на финансовия министър Янис Варуфакис и на министъра на отбраната Панос Каменос във връзка с вероятността от референдум или предсрочни избори, като отбелязва, че “от тях може да бъде направен изводът, че тече дискусия между партията СИРИЗА и другия коалиционен партньор в правителството - формацията “Независими гърци”, за такова допитване, в което обществото да бъде попитано дали трябва да бъдат приложени политиките, искани от ЕС и МВФ.

Стратфор смята, че сега вероятността от референдум или предсрочни избори в Гърция е по-голяма, отколкото през 2011 г., когато бившият премиер Георгиос Папандреу бе предложил такова допитване, по простата причина, че СИРИЗА е била избрана, за да предоговори дълга на Гърция, за да сложи край на мерките за икономии и за да задържи страната в еврозоната.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че изключва напълно провал в преговорите за решаването на проблемите на Гърция. Европейците трябва да вървят заедно, не е време за разделение, каза Юнкер при посрещането на гръцкия премиер Алексис Ципрас. Юнкер съобщи, че срещата му с премиера е решителна. Ще обсъдим откритите проблеми, ЕК иска да помогне, но решенията трябва да бъдат взети от Еврогрупата, отбеляза той.

Не съм доволен от събитията от последните седмици, има напредък, но е необходим допълнителен тласък напред. Гърция е на проевропейски път. Очаквам през идните седмици успешно да се справим с предизвикателствата, допълни председателят на ЕК.

Разговаряме с европейските институции как най-добре да приложим постигнатите вече решения за Гърция, заяви Ципрас. Оптимист съм, че разговарям с приятели на Гърция и с проевропейци. Имаме политическата воля за скорошното намиране на необходимите решения. Щом политическата воля е налице, всичко е възможно, коментира Ципрас.

По време на работното си посещение в Брюксел вчера Ципрас се срещна и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Гърция започна да изпълнява своите задължения, очакваме нашите партньори да направят същото, винаги съм бил оптимист, че решение ще се намери. Това заяви Ципрас на съвместна пресконференция с Шулц. Времената са трудни, говорихме за нашето сътрудничество при решаването на проблемите със стратегията за растеж и заетост. Решенията не са в ЕП, а в диалога с държавите от ЕС и еврозоната, посочи Шулц.

Ципрас съобщи, че в разговора си с Шулц са обсъдили основно краткосрочните мерки за постигането на компромис. Въпросът не е само в приложението и мерките, а и в това европейските институции да окажат помощ и да покажат солидарност в преодоляването на сегашната криза, коментира премиерът. Силно вярвам, че това е в общ интерес, няма гръцки проблем, това е европейски проблем, заяви Ципрас.

Понеже сме проевропейци, искаме да вървим в бъдещето заедно и вярвам, че ще дойде денят на решението. Желанието ни е да прилагаме постигнатите решения, така че Гърция и Европа да преодолеят кризата, заяви Ципрас.

Гърция вчера изплати транш от 340 млн. евро на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Ройтерс. Всичко е готово, плащането ще стане по-късно днес, каза вчера високопоставен правителствен източник. Миналата седмица Гърция изплати на МВФ първия транш в размер на 310 млн. евро за погасяване на заема на стойност 1,5 млрд. евро. На 16 март страната ще внесе около 580 млн. евро, а други 350 млн. евро ще бъдат преведени на 20 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят