Министрите Десислава Танева и Ивелина Василева пристигнаха в Мало Конаре

Министрите на земеделието и на околната среда и водите – Десислава Танева и Ивелина Василева, пристигнаха на място в наводненото пазарджишко село Мало Конаре. Багери на „Напоителни системи“ работят на място, за да разширят отводнителния канал.

Ситуацията в момента е под контрол, избили са подпочвени води. 80% от къщите са наводнени. Кметът на селото Димчо Караиванов заедно с Танева и Василева отиват на оглед, за да се прецени ситуацията и да се вземат мерки за помощ на хората. За момента няма опасност за живота им. В селото живеят над 5000 души.

Сигнали за десетки наводнени къщи, мазета, избени помещения и земеделски площи са подадени и от съседните равнинни села-Хаджиево, Огняново и Добровница.

Избените помещения в повечето къщи са почти под един метър вода. Изпомпването на водата е невъзможно, тъй като тя избива още по-силно, след като се създава ефект на сонда, оплака се кметът на селото Димчо Караиванов пред Фокус. По улиците в селото има около 10 см вода. Повечето земеделски площи са под 20 см вода. В момента багер се опитва да прокопае канал от ромската махала към съществуващ отводнителен канал в полето. Също така тежка техника от Пловдив пътува към селото, за да помогне за извеждането на водата към необработваеми площи, каза още той.

Караиванов напомни и за скъсана почти 300-метрова дига на река Луда Яна. Тъй като естественият ход на водата минава през селото, водите на реката могат да го залеят. Кметът на селото каза, че започва да се прави опит с багер да се почисти и голям напоителен канал, който минава през самото населено място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини