Министър Василева от Мало Конаре: Ще се опитаме да изведем водата извън селото

Пожарникари са се опитвали да изпомпват водата от наводнените къщи в пазарджишкото село Мало Конаре, но се е получил обратен ефект, затова целта сега е водата да се изведе извън селото. Това каза при оглед в селото министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде Фокус.

„Трудно е, защото селото е в низина и нивото на подпочвените води е по-високо. В момента всички отговорни институции помагат на община Пазарджик да се справи с проблема. Няма опасност за населението. Има готовност и за евакуацията на животни или изнасянето на имущество от приземните етажи в селото, които са наводнени”, каза министър Василева.

Тя увери, че ако има пострадали домакинства, те ще бъдат обезщетени от държавата. Също така напомни, че отговорност на общините е да почистват отводнителните и напоителните си канали.

„Общините също трябва да потърсят възможности чрез своите бюджети да осъществяват необходимите системи за отвеждането на водите извън населените места”, каза още тя.

Министър Василева заяви, че ще остане в бедстващото населено място, докато това е необходимо и ще продължи да следи работата на отговорните институции.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева припомни, че собствениците на пострадали земеделски площи или удавени животни могат да получат помощ от държавата. За целта те трябва да се обърнат към областните служби по земеделие, в които има сформирани комисии, които да оценят щетите.

„Ние в момента напрактика помагаме на община Пазарджик, тъй като непроходимият отводнителен канал е неин. Техниката е тук и работи по отстраняване на проблема и се надяваме, че ще се справим, въпреки лошото време”, каза министър Танева.

Тя уточни, че отговорност на клоновете на напоителни системи е да следят нивата но водните басейни и да реагират своевременно, за да не се стига до наводнения. „Ясна е държавната помощ, това е инструментът, който държавата прилага при наводнени земеделски площи или издавени животни”. Министър Танева припомни, че е добра практика земеделските стопани да застраховат площите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони