Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Георги Свиленски: БСП ще внесе искане за оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов

Финансовият министър поема контрола над КТБ

Министърът на финансите Владислав Горанов ще контролира двамата временни синдици, които ще бъдат назначени в КТБ. Това стана ясно вчера след третата поред среща в ресорното министерство с представители на парламентарните групи, на която бяха обсъдени промени в Закона за банковата несъстоятелност. С тях ще бъде регламентирано назначаването на временни синдици в банки след отнемането на лиценза до обявяването им в несъстоятелност. Текстовете ще бъдат внесени в деловодството на парламента в понеделник и се очаква да бъдат гласувани идната седмица.

„Предложили сме и беше възприето всяка седмица временните синдици да обявяват на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете информация за абсолютно всички предприети от тях действия, свързани с управлението на банката”, каза депутатът от БСП Мая Манолова. Това ще включва данни за заведените отменителни искове от синдиците, предприетите разпоредителни действия и други документи.

Временните синдици ще трябва да изпращат всяка седмица отчетите си и до финансовия министър. „В случаите, в които той прецени, че не изпълняват достатъчно добросъвестно своите задължения, ще може да иска тяхната смяна от фонда”, каза още Манолова.

От думите на Манолова стана ясно още, че квесторите на БНБ ще бъдат отстранени. „С назначаването им правомощията на квесторите на банката се прекратяват”, каза тя.
Финансовият министър Владислав Горанов отново потвърди, че временните синдици ще могат да завеждат отменителни искове в съда по сделки, за които решат, че са неправомерни. Той посочи още, че синдиците ще се назначават от съда по предложение на гаранционния фонд. Ден преди това депутатът от Реформаторския блок Петър Славов обяви, че те ще се назначават от министъра.

Горанов обясни, че целта е да се затвори законовата празнота в периода между отнемането на лиценза на КТБ и обявяването й в несъстоятелност. Той припомни още, че квестурата не е форма на защита на имуществото на банката при несъстоятелност. По повод изявление на квесторите в КТБ, че са изпълнявали закона (виж долу), Горанов каза, че вероятно са прави за себе си. Междувременно БНБ защити назначените от нея квестори и разпространи изявление, че за тях се разпространяват неверни твърдения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.