Огромен пожар в Чили, евакуираха над 6 хиляди души

Огромен пожар продължава да бушува в района на град Валпарайсо, централно Чили. Един човек е загинал, а близо 6000 са евакуирани превантивно от властите, предават осведомителните агенции, цитирани от БГНЕС.

Ако огънят продължи да се разпространява решението за евакуация ще засегне други 12 000 местни жители.

Седем пожарникари са ранени, двама от които тежко. Жертвата е 67-годишна жена, починала от сърдечна криза.

Пристанището на Валпарайсо и съседният град Виня дел Мар, на стотина километра от столицата Сантяго, се намират в извънредно положение. Полиция и армейски наряди патрулират по улиците на Валпарайсо. Очаква се от други райони на страната да пристигнат седем самолета и осем хеликоптера за гасене на огъня. Главният път между Сантяго и Валпарайсо е затворен заради близостта на пламъците.

Пожарът е тръгнал в петък от гориста местност. Предполага се, че причината са особено високите през последните дни температури през лятото в южното полукълбо. Пламъците, подклаждани от вятъра, са обхванали площ от близо 300 хектара и заплашват съседни селища.

В района на Валпарайсо имаше голям пожар, продължил осем дни, и през 2014 г., когато загинаха 15 души и повече от 3000 къщи изгоряха, главно в бедните квартали на града.

Град Валпарайсо е включен от ЮНЕСКО в световното наследство на човечеството заради живописните си хълмове, стръмните и тесни улички и многобройните си оцветени домове. Всяка година той е посещаван от хиляди чилийски и чужди туристи. Той е най-важното търговско пристанище по морските пътища, свързващи Атлантическия и Тихия океан през Магелановия проток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят