Поставят сензори за движение в детски градини и училища в София

Видеонаблюдение със сензори за движение ще бъде поставено в детски градини, училища и обществени места в столицата, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на тема "София сигурен град", цитирана от радио „София”.

По думите на кмета става въпрос за специални IP камери, които имат функцията да улавят движение - т.нар. периметрова охрана. Пилотно те ще бъдат монтирани в 13 детски градини и училища до края на учебната година. Тенденцията е подобно видеонаблюдение да бъде въведено във всички общински детски градини и училища.

Фандъкова обясни, че, когато камерите регистрират движение, сигналът ще бъде изпращан в Центъра за видеонаблюдение към Столичната община. Там диспечерите ще преценят дали и ма необходимост да изпратят полицейски патрул на мястото. Обмисля се още на обществени места камерите за видеонаблюдение при забравен багаж да алармират наблюдаващите екипи. Навсякъде, където има IP камери, те ще бъдат настроени да улавят движение, като целта е опазване на общинската собственост.

Столичният кмет припомни, че видеонаблюдение има в 240 училища и детски градини и в 18 дома за социални услуги. Обхванати са и паркове и градски пространства, акцентът през тази година е поставяне на видеонаблюдение в подлезите и изграждането на изнесени центрове за наблюдение.

На местата в столицата, където има изградено видеонаблюдение 30 - 40 % от извършваните престъпления спадат, каза по време на семинар „София сигурен град”, директорът на СДВР Младен Младенов По думите на Младенов в някои територии дори изчезват определени типове престъпления, след като стане ясно, че там са поставени камери.

По линия на безопасността на движението ефектът е по-голям. Според него видеонаблюдението ще освободи полицейски ресурс, който да бъде насочен в превенцията и обслужването на гражданите, ежедневно. Той обясни, че се предвижда изграждане на видеонаблюдение и в т.нар. КППТ на изходите от столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини