Съдят чиновници за кражба на 8 милиона яйца

Кубински чиновници са заплашени от 20 години затвор по обвинение в кражба на 8 милиона яйца от държавни компании, съобщи Би Би Си. Официозът „Гранма“ съобщи, че аферата е довела до загуби за хазната за $350 000. Прокурорите обвиняват 19 чиновници за това, че са извършили документални измами, за да отклонят яйцата към черния пазар, където ги пласирали.

Според „Гранма“ схемата с кражбата и незаконната продажба на яйцата работела между януари и октомври 2012 г. Вестникът посочва, че машинацията станала възможна заради корумпирани ръководители, но също и заради липсата на механизми за контрол, пасивност и търпимост. Датата на съдебния процес не се уточнява. „Гранма“ припомня случая със Сай Токмакджан, шеф на канадска транспортна компания, който бе 3 години в затвор, преди да бъде освободен през февруари. Той бил арестуван през 2011-а с подкуп в операция срещу корупцията.

През 2009 г. президентът на страната Раул Кастро обяви война на корупцията, която оприличи на „тумор в комунистическата система“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят