Умни камери дебнат за наркомани пред училища

Камери със сензори за движение ще бъдат монтирани в 13 училища и детски градини в София до края на учебната година. Това съобщи столичната кметица Йорданка Фандъкова на семинар. Пилотният проект стартира в учебни заведения в „Люлин”, „Връбница” и „Триадица”.

Ако в района на училището през нощта се появят хора, умните камери ще уловят движението и ще пращат аларма към Центъра за видеонаблюдение, обясни Красимир Димитров, шеф на дирекция “Сигурност” в общината. Диспечерите в центъра ще преценяват дали става въпрос за наркомани или крадци, за да пратят полицейски патрул на място. Камерите подават сигнал и при забравен багаж или нерегламентирано струпване на хора. Идеята е подобно видеонаблюдение постепенно да се въведе и в останалите детски градини и училища.

Тази година Столичната община ще вложи 4 млн. лв. за развитие на системата за видеонаблюдение. Планирано е да се сложат камери на над 100 места - подлеза на НДК, парка на Военна академия, входно-изходните булеварди за “Люлин” и натоварените кръстовища в “Слатина” и “Подуяне”. От есента ще действат и локални системи за видеонаблюдение в “Студентски град” и “Банкя”.

На местата, където има видеонаблюдение, престъпленията спадат с 30-40%, отчете директорът на СДВР Младен Маринов. По думите му, след като стане ясно, че има камери в някои райони на столицата, определени типове престъпления дори изчезват.

До месец по големите телевизии и радиа ще се завъртят клипове с указания какво да правят хората при наводнение или земетресение, стана ясно още на семинара. Артисти ще ни дават най-важните правила за оцеляване. Предстои да се открие и учебен полигон, където ученици ще минават обучение за реакция при бедствия и кризи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини