Съдят стрелеца от Лясковец при закрити врата

При закрити врата ще започне делото за убийството на командоса Емил Шарков, което ще се гледа на 16 март във Великотърновския окръжен съд. Подсъдим по него е стрелецът от Лясковец Петко Савов Петков. Пред Темида той ще бъде изправен и по обвинение в опит за убийство на още трима колеги на Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Отговорност от Савов ще се търси и за четирите ловни оръжия, които държал две години след изтичане на разрешителното, съобщава „Преса“.

Делото е с особено висок обществен интерес, но заседанието по него няма да бъде публично поне докато в залата са пострадалите командоси. Очаква се те да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители заедно с близките на Емил Шарков. Закритите врати се налагат и заради изнасянето на данни, които са свързани с работата, тактиката и стратегията на баретите от СОБТ.

От Великотърновския окръжен съд потвърдиха, че за първото заседание по делото срещу Петко достъпът до залата ще бъде ограничен. Отцепен ще остане почти целият трети етаж на съдебната палата във Велико Търново. Мярката е с цел да се запази анонимността на пострадалите барети и възможността за свободен визуален контакт с тях. Сградата на съдебната палата няма отделен вход и стълбище, което да бъде използвано при подобни случаи.

Обвинителният акт срещу стрелеца от Лясковец е с обем 86 страници. Прокурорската разработка е подкрепена с материали, които са събрани в 19 тома. Голяма част от тях са засекретени, тъй като са свързани със СОБТ. Класифицирана е информацията за имената на участващите барети, подготовката, стратегията и тактиката им в злополучния 14 март 2014 година, когато Петко застреля Емил Шарков. Разпитани са 69 свидетели, взето е становището на 31 вещи лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини