Изключиха третокласник от 3 училища, бие съучениците си и плюе учителите

Пореден случай на обвинения в насилие в класната стая. Родители се оплакват от третокласник, който според тях тероризира и съучениците, и учителите си. Проблемите на ученици и учители от столичното 25-о училище започнали преди 4 месеца. Тогава в учебното заведение пристигнал нов ученик. 9-годишен третокласник.

„За един ден едно дете беше с посинено око, две други с разклатени зъби. Учителките се опитват да предпазят децата, съответно му хващат ръцете и като ръцете не са му свободни, той започва да ги рита по краката. В беса си им се изплюва в лицето”, споделят родители пред Нова телевизия.

Още след първия инцидент, родителите потърсили майката на новия ученик, но тя категорично отказала да контактува с тях. Последвали още няколко родителски срещи. Нито родителите, нито от училището обаче, успели да овладеят ситуацията.

„Не сме спирали да се опитваме да спрем тези прояви на детето, нито пък сме неглижирали ситуацията. Подходено е с търсене на решение, което да е в полза на всички страни”, казва директорът на 25 ОУ "Д-р Петър Берон" Надка Христова.

Такова решение обаче, оказва се, няма. От училището твърдят, че са с вързани ръце. Могат единствено да изключат детето, а докато това стане, взели нестандартното решение в часовете на III а клас да присъстват по двама учители. Първият в ролята на учител, вторият в ролята на пазач.

Ако детето обаче бъде изключено, ще отиде в ново училище - 4-то поред за третокласника. Как тогава да бъде помогнато на това дете така, че и съучениците му да бъдат в безопасност. Какво предвиждат институциите в подобни ситуации - попитахме Инспектората по образованието.

„Наблюдаваме нещата. Работи се със специалисти от дирекция Социално подпомагане с детето. Оказва се от наша страна методическа помощ освен към ръководството на училището и към майката относно преминаване към друга форма на обучение. Но това може да стане само ако тя би желала”, коментира началникът на РИО, София Евгения Вълкова.

И докато от Инспектората се надяват майката на третокласника да се съгласи той да бъде обучаван индивидуално например като междувременно получава и друг вид помощ, родителите на други 23 деца се канят се да отпишат децата си от 25-то училище. По примера на родители от предишните училища, в които момчето е учило.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини