Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Предлагат 14 май за празник на Търговище

14 май да бъде обявен за официален празник на Търговище, предлага общинската администрация след дългогодишно проучване за Ден на града.
Мотивите са поместени на сайта на кметството за запознаване и обсъждане преди внасянето на предложението на сесия в края на месеца.

Търговище остана един от малкото градове без официален празник заради неразбории около датата. В публичното пространство се приема, че това е 29 януари, когато градът е бил освободен от османско владичество. Такъв ден обаче не фигурира в Наредбата за символите на общината.

Преди близо 10 г. беше направена анкета сред гражданите, като голяма част от тях посочиха, че празникът на Търговище трябва да бъде свързан с традиционния  панаир през май. Той се провежда в седмицата, в която е 14 май и по тази причина датата е предложена и за официален празник. Тази година ще бъде 238-ото издание на панаира, но историците смятат, че той е съществувавал далеч преди това. Приема се, че по тези земи още в древността е имало голям търговски център, който е дал началото на града. Други граждани пък смятат, че датата трябва да е 29 януари.

В мотивите на общината се припомня, че с указ на Александър Батенберг от 10 януари 1880 г. се постановява ежегодното провеждане на “търг” в Ески Джумая, както се е казвал тогава градът, да става през първия ден на месец май, по стар стил, което е 14 май по нов стил.

Гражданите могат да дадат свое становище на електронната поща на общината или в Центъра за административно обслужване. Ако предложението за Ден на Търговище бъде прието, то първият празник на града ще бъде тази година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.