Предлагат 14 май за празник на Търговище

14 май да бъде обявен за официален празник на Търговище, предлага общинската администрация след дългогодишно проучване за Ден на града.
Мотивите са поместени на сайта на кметството за запознаване и обсъждане преди внасянето на предложението на сесия в края на месеца.

Търговище остана един от малкото градове без официален празник заради неразбории около датата. В публичното пространство се приема, че това е 29 януари, когато градът е бил освободен от османско владичество. Такъв ден обаче не фигурира в Наредбата за символите на общината.

Преди близо 10 г. беше направена анкета сред гражданите, като голяма част от тях посочиха, че празникът на Търговище трябва да бъде свързан с традиционния  панаир през май. Той се провежда в седмицата, в която е 14 май и по тази причина датата е предложена и за официален празник. Тази година ще бъде 238-ото издание на панаира, но историците смятат, че той е съществувавал далеч преди това. Приема се, че по тези земи още в древността е имало голям търговски център, който е дал началото на града. Други граждани пък смятат, че датата трябва да е 29 януари.

В мотивите на общината се припомня, че с указ на Александър Батенберг от 10 януари 1880 г. се постановява ежегодното провеждане на "търг" в Ески Джумая, както се е казвал тогава градът, да става през първия ден на месец май, по стар стил, което е 14 май по нов стил.

Гражданите могат да дадат свое становище на електронната поща на общината или в Центъра за административно обслужване. Ако предложението за Ден на Търговище бъде прието, то първият празник на града ще бъде тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони