На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Предлагат 14 май за празник на Търговище

14 май да бъде обявен за официален празник на Търговище, предлага общинската администрация след дългогодишно проучване за Ден на града.
Мотивите са поместени на сайта на кметството за запознаване и обсъждане преди внасянето на предложението на сесия в края на месеца.

Търговище остана един от малкото градове без официален празник заради неразбории около датата. В публичното пространство се приема, че това е 29 януари, когато градът е бил освободен от османско владичество. Такъв ден обаче не фигурира в Наредбата за символите на общината.

Преди близо 10 г. беше направена анкета сред гражданите, като голяма част от тях посочиха, че празникът на Търговище трябва да бъде свързан с традиционния  панаир през май. Той се провежда в седмицата, в която е 14 май и по тази причина датата е предложена и за официален празник. Тази година ще бъде 238-ото издание на панаира, но историците смятат, че той е съществувавал далеч преди това. Приема се, че по тези земи още в древността е имало голям търговски център, който е дал началото на града. Други граждани пък смятат, че датата трябва да е 29 януари.

В мотивите на общината се припомня, че с указ на Александър Батенберг от 10 януари 1880 г. се постановява ежегодното провеждане на „търг“ в Ески Джумая, както се е казвал тогава градът, да става през първия ден на месец май, по стар стил, което е 14 май по нов стил.

Гражданите могат да дадат свое становище на електронната поща на общината или в Центъра за административно обслужване. Ако предложението за Ден на Търговище бъде прието, то първият празник на града ще бъде тази година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.