Цачева спирала микрофона на депутати заради КТБ и “циганин”

Горещи дебати около казуса КТБ, обръщения като “циганин” и безредие в пленарна зала – това са основните причини, поради които ръководството на 43-тия парламент е спирало микрофоните на депутатите, показа проверка на “Труд”.

От 27 октомври м.г. до сега с отнемане на думата са наказани 9 народни представители, а до санкции като порицание и напомняне се е стигало само по веднъж. Нито един депутат не е отстранен от заседания на Народното събрание (НС) заради непристойно поведение и обиди.

Последният случай на спиране на микрофон е от петък, когато шефката на НС Цецка Цачева (ГЕРБ) отне думата на депутатката от ДПС Марияна Георгиева заради изказване за Сърница, в което Цачева видя предизборна агитация (б.а. – в неделя там имаше кметски вот). Спречкването доведе до прекъсване на заседанието.

С отнемане на думата са наказвани и депутатите Мая Манолова (БСП), Георги Божинов (БСП), Георги Кадиев (БСП), Менда Стоянова (ГЕРБ), Семир Абу Мелих (ГЕРБ), Станислав Анастасов (ДПС) и Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт).

Два пъти микрофонът е спиран заради въпроси около казуса КТБ, които не са по темата на дебата. В един от случаите Мая Манолова пита Менда Стоянова кой е решил да отпадне текст от законопроект, който задължава БНБ да оздравява банки, изпаднали в затруднение. Зам.-шефът на НС Димитър Главчев (ГЕРБ) обаче и спира микрофона.

Още при приемането на наказанията за депутати Илиан Тодоров (“Атака”) получава напомняне, защото, вместо да се изкаже по предложените текстове, нарича съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов “циганин”.

Единственият порицан депутат е Десислав Чуколов (“Атака”), който за малко не предизвиква бой в пленарна зала, когато хвърля куп хартия върху Димитър Байрактаров (ПФ), защото последният цитирал стара статия на Волен Сидеров.

Наказан депутат защитава новия МВР министър

Въпреки че е наказан с отнемане на думата заради скандал с “Атака”, който за малко не свършва с бой, още на следващото заседание Димитър Байрактаров (ПФ) прави изказване при избора на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Това показа проверка на “Труд” в стенограмите от заседанията на парламента.

Оказва се, че правилникът му го позволява, тъй като отнемането на думата се прави на момента. Зам.-шефът на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) обаче налага наказанието ден по-късно, с което го обезсмисля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика