Премиерът вади министрите от предизборната кампания (обзор)

Министрите да не участват в предизборната кампания и да не правят партийна агитация цял месец преди местния вот през октомври. Това предложи премиерът Бойко Борисов най-напред на съпартийците си от ГЕРБ, а след това и на Реформаторския блок.

"С изборите да се занимават само партийците. Ако се разберем, министрите ще си вършат работата и няма да ходят по предизборни митинги. Аз също няма да ходя, колкото и да е важно за ГЕРБ", декларира Борисов. Според него това е единственият правилен път, а тази мярка се налага, за да се избегне евентуална конфронтация. "Представете си, че в едната зала Лиляна Павлова обещава пътища, в другата здравният министър Петър Москов - нова болница, а в третата военният министър Николай Ненчев - да даде старите казарми. Затова този цирк трябва да спре", допълни Борисов. Той даде пресен пример от местните избори от тази неделя в новата община Сърница. Там ГЕРБ и РБ се борят за балотаж заедно с кандидата на ДПС, но не искат дори и да чуят да се подкрепят един друг, въпреки че са част от управляващата коалиция на национално ниво. "Поне да покажат малко лицемерие", пошегува се Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обеща, че съпартийците му ще подкрепят Реформаторския блок по време на предстоящите местни избори навсякъде, където кандидат достигне до балотаж, а на ГЕРБ остане трети. Борисов отказа да коментира дали ГЕРБ и реформаторите ще излязат на места с общ кандидат. "Ние още не сме изяснили нашите кандидатури. Но с РБ ще си помагаме на изборите там, където е нужно. ГЕРБ ще подкрепя РБ на балотаж, това е решение, което ние вече сме взели. Логично е те да направят същото. Благодаря и за подкрепата от АБВ и Патриотичния фронт. Изборите ще бъдат голямо изпитание за коалицията, но трябва да покажем коалиционна култура. Ние от ГЕРБ ще положим големи усилия и ще бъдем по-толерантни. Но и ние си имаме цел - да увеличим броя на кметовете и общинските си съветници", заяви още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини