Стратегията за съдебна реформа в България бе одобрена от генсека на Съвета на Европа

Министърът на правосъдието Христо Иванов днес се срещна в Страсбург с Генералния секретар на Съвета на Европа (СЕ) Торбьорн Ягланд и с г-н Филип Боайа, генерален директор по правата на човека, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По време на разговора Ягланд изрази одобрение за актуализираната Стратегия за съдебна реформа в България, която бе основен фокус на дискусията. От своя страна министър Иванов подчерта, че реформата на съдебната система е едно от предизвикателствата пред България, идентифицирани в първия доклад на генералния секретар Ягланд за състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

Министър Иванов и генералният секретар Ягланд подчертаха особеното значение, което имат независимата съдебна система и свободните медии за демократичното общество. Сред другите теми на дискусията бяха реформата на пенитенциарната система в България, кризата в Украйна и предстоящият доклад на генералния секретар за състоянието на демокрацията и човешките права в Европа.

За последните три години представител на българското правителство не е осъществявал среща с генералния секретар на Съвета на Европа.

По-късно през деня министър Иванов и екипът му се срещнаха с г-н Христос Джакумопулос, директор в дирекция „Права на човека“ към СЕ. Г-н Джакумопулос подчерта доброто сътрудничество с Дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ при МП и пожела успех на министър Иванов в реализирането на Стратегията за съдебна реформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят