Алпинисти къртят опасни скали в Родопите

Алпинисти се включиха от понеделник в обрушването на опасните скали на огромното срутище край Юговското ханче в Родопите, което затвори в нощта на събота срещу неделя пътя Асеновград - Смолян в участъка между Бачково и Наречен.

Второкласният път ще бъде отворен най-рано в сряда, въпреки че в разчистването на падналите над 10 000 тона скална маса (4000 кубически метра) се включиха 5 багера, 10 камиона и 2 фадроми на пътноподдържащите фирми и бе докарана специализирана техника с хидравличен чук, работеща по автомагистрала "Марица", за разбиване на големи скални късове с тежина от 5 до 10 тона.

Акцията по натрошаването на падналите скални отломки и разчистването на затрупания път се ръководи лично от шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, като за преминаването при нужда на линейки, пожарни и полицейски коли е осигурено трасе. До отварянето на пътя от Асеновград до Смолян движението бе пренасочено временно през безопасни обходни трасета Девин - Кричим и Смолян – Кърджали - Пловдив.

По този път също не е изключена появата на нови свлачища. „Съществува реална опасност от падащи камъни. Разположили сме машини по цялото трасе, така че незабавно да бъдат почиствани. Това е единствената връзка между Смолянска и Пловдивска област. Правим всичко възможно, за да поддържаме поне тази пътна връзка максимално проходима", каза инженер Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура“.

С началото на активното снеготопене се очаква и повишаване на опасността от нови свлачища в планинските райони.

Свлачища причиниха проблеми и по железопътната мрежа. Рано вчера сутринта бе прекъснато движението на влакове в участъка между гарите Плачковци и Кръстец заради паднали скали на релсите. Пътниците в този район ще се превозват с автобуси до разчистването на железния път.

От събота е прекъснато и движението между гарите Разменна и Храбърско. Продължават възстановителните дейности в участъка Генерал Тодоров и Петрич, където придошлите води на река Струмешница подкопаха насипа на моста, по който се движат влаковете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини