Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте посещението на Бойко Борисов в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Александър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

„Зелените“ пак лъжат, този път за „Корал“ Няма защитени растителни видове в имота край плажа, собственост на испански мега инвеститор

Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа

Разпределят парите от продажбата на Общинска банка

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Уверявам Бойко Борисов в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство

Бойко Борисов: Горд съм с политическия елит на Балканите Вучич слуша българския премиер без преводач

Даяджии прибирали до 600 евро от фирми Над 11 инспектори арестувани по подозрение за рекет, преценяват колко ще обвинят

Джамбазки за двойния стандарт при храните: Когато фактите говорят, брюкселските лицемери и българските им микрофони мълчат

Чрез камбанен звън бе изпълнена песен на Авичи в негова памет

Съперничка топи разликата с Ердоган

Петко Стрелеца моли за скенер, бил ударен с граната по главата (Обзор)

54-годишният Петко Петков, подсъдим за кървавата баня на 14 март м. г. в Лясковец, е поискал преглед на скенер. В залата пред Окръжния съд във Велико Търново той заявил, че се нуждае от диагностика с ядреномагнитен резонанс, защото при полицейската атака на барети в дома му е бил ударен от граната по главата.

Процесът срещу бившия готвач, известен вече като Петко Стрелеца, тръгна при пълна секретност. Крутите мерки бяха предприети заради наличие на класифицирана информация и присъствие на действащи барети от спецотряда на МВР за борба с тероризма. Час и половина преди старта на делото, целият втори етаж на съдебната палата бе блокиран от охрана. През кордона от униформени до зала 8 бяха допускани само прокурори, адвокати и страни по делото. Журналистите бяха държани на солидна дистанция въпреки огромния обществен интерес по процеса.

Петков е подсъдим за умишленото убийство на 40-годишния командос Емил Шарков и опит за убийство на петима негови колеги. Акцията на баретите в Лясковец бе заради ловните оръжия с изтекли разрешителни в дома на бившия готвач, който заплашвал да стреля с тях по децата от близкото училище. Петков бе ранен със 7 куршума при престрелката с МВР служителите и прекара няколко месеца в болница. За извършените престъпления той може да получи доживотен затвор без право на замяна. Според обвинителния акт бойният му арсенал включвал две ловни карабини, едноцевна пушка “Байкал” и двуцевка “ИЖ”. Разрешителните за тях изтекли още на 18 юни 2012 г. Притежавал и 343 патрона. Срещу баретите гърмял около 40 пъти, преди да бъде задържан.

Преди началото на процеса вчера председателката на Окръжния съд и на съдебния състав по делото Мая Маркова излезе от залата, за да разбере дали всички адвокати са инструктирани по Закона за класифицираната информация. Веднага след това съдебните полицаи заставиха всички присъстващи в кулоарите да слязат на първия етаж на сградата. Оказа се, че действията им били заради пристигането на действащ спецполицай с качулка.

Точно в 9,30 ч, плътно обкръжен от охранители, бе доведен и Петко Петков. “Напълно съм невинен и ще го докажа”, извика подсъдимият на влизане в залата. Адвокатът му Виктор Костов каза, че ще разчитат на справедлив процес, в който истината да излезе наяве. Той и другият защитник на Петков – Иво Пазарджиев, са настояли делото да се гледа при открити врати, но съдът им отказал.
На вчерашното заседание е бил изчетен обвинителният акт, който е от 86 страници. Събраните по делото материали са общо 19 тома. По настояване на подсъдимия, процесът няма да се гледа по съкратената процедура. Петко Петков поискал в съдебната зала да бъдат разпитани всичките 69 свидетели и 31 вещи лица.
Делото бе отложено за периода от 7 до 22 май, а дотогава свидетелите и вещите лица трябва да получат призовките си за явяване в съда.

На вчерашното заседание не дойде 77-годишната Стефанка Савова – майката на Петко Стрелеца. Обяснението на адвокатите бе, че възрастната жена не искала да преживява отново случилото се и да бъде обграждана от журналисти. Според нейни съседи в Лясковец, домът й вече е ремонтиран, но тя още живее на друго място. Идвала по един-два пъти седмично в жилището, била накипрена, разхождала се така из Лясковец. “Не общува с хората от квартала, но и ние не искаме да разговаряме с нея”, споделиха съседи на Савова.

Роднини на убития командос Шарков поискаха 380 000 лв. кръвнина

Близките на загиналия командос Емил Шарков поискаха от убиеца му 380 000 лв. кръвнина. Майка му Ваня Рибчева, вдовицата Милена и дъщеричката им са предявили искове по 100 000 лв. за причинени неимуществени вреди. Бащата Емил Шарков-старши претендира за 80 000 лв. Роднините и един от колегите на спецполицая са конститутирани като граждански ищци и частни обвинители по делото срещу Петко Петков от Лясковец, което започна вчера в търновския окръжен съд. Петима командоси бяха ранени в престрелката с въоръжения до зъби бивш готвач, но само един поиска вчера обезщетение от 50 000 лева.

На делото присъстваха лично майката и бащата на Емил Шарков. Двамата бяха с отделни адвокати. “Да е благодарен убиецът, че не живее в държава, в която за убийство на полицай се полага безапелационно смъртна присъда”, заяви Рибчева на влизане в съдебната палата. Емил Шарков-старши за пореден път каза, че очаква по време на делото да излезе цялата истина за смъртта на сина му.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.