Кметът Димитър Николов: Честит празник на буквите, бургазлии!

Библиотеката в Монтана получи за 24 май книги на Радичков

Новият Civic Type R чупи рекорди Спортният модел на Honda се доказва по пистите като най-бързия сериен автомобил с предно предаване

Солистка на операта грабна наградата на Бургас

28 отбора участваха в турнира по стрийтбол в Павликени

Депутатът Весела Лечева в Раданово: Малките населени места са в периферията на националната политика

Просветният министър на 24 май: Образованието е това, благодарение на което ще пребъдем като общество

Тони Голдуин – внук на киномагнат Актьорът от „Скандал” е наследник на известния продуцент Самюъл Голдуин

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на 24 май: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Британската полиция проведе едноседмична операция срещу робския труд

Франция остава сред основните икономически партньори на Русия, въпреки санкциите

Кой тегли ипотечен кредит със срок 150 години?

„Сръбска листа“ е против създаването на Косовска армия

Преговорите за името на Македония продължават в Ню Йорк

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

Капиталът „Приятелски кръг“

Ако днес най-голямата печалба е свободното време, то най-големият капитал са контактите. В случай че още не сте го разбрали от личната си бизнес практика, просто се върнете малко назад в живота си и пребройте колко пъти сте разчитали на приятели, близки, колеги или просто добри познати, за да постигнете някаква цел в живота си.

Независимо дали става дума за нова работа, добро финансиране, по-специална цена за услуга, най-старата система „един мой човек“ или „приятел на приятел“ неизменно работи. Ето защо, за да успявате в работните си дела, не е достатъчно само да отпечатате визитки и щедро да ги раздавате където ви падне, нито самоцелно да пълните десетки визитници с хора, които скоро забравяте. Най-важното е да умеете да създавате контакти и след това да ги поддържате свежи и работещи във ваша полза. Това, разбира се, съвсем не означава, че трябва непременно да се запознавате с всякакви хора само с користна цел, складирайки ги като потенциални „връзки“ за бъдеще. Съвсем не е неприлично обаче да сте наясно със собствения си капитал от приятели и познати и да разчитате на него за своето развитие. Стига да сте готови да се отзовете и на техните приятелски нужди, когато това се наложи.

Старите приятели

Всеки от нас ги има. Носим си ги от детската градина, училище или университета, от старите ни домашни адреси и площадката пред блока. Те са се появили в живота ни някога, когато изобщо не сме предполагали кой докъде ще стигне в житейската си съдба. Точно заради това тези приятелства са най-чистите и благодарение на някогашната детска искреност те остават съкровени завинаги.

Какво се случва обаче, когато Ваньо от съседния клас, с когото ритахте футбол до късно през летните ваканции, изпушихте тайно първите цигари и обирахте джанката на съседката, в един хубав слънчев ден се окаже влиятелен политик? Най-глупавата стратегия в този случай е да разправяте наляво и надясно общите си детски патила и на всеослушание да се фукате с дългогодишното си приятелство с „Кой?! Тоя ли, бе?! Абе нали го помня с одраните колена и евтинката блузка, бе…“. Та ако ще разказвате спомен от детството, недейте да давате оценки пред някого, който би могъл да унижи или злепостави приятеля ви. Всеки е някакво дете и никой от нас не е виновен нито за финансовото състояние на родителите си, нито за детските бели, които е правил. Някога си е за някога.

Другата голяма грешка, която можете да направите спрямо старите си приятелства, е спонтанно да ги „преоткриете“, когато разберете за кариерното им издигане. Лично аз съм се нагледала на хора, които след 20 години изведнъж се сещат колко близки са били като деца с някого си, който сега взел, че станал топ банкер например. Когато имате влиятелни приятели, трябва особено да цените и пазите приятелството си с тях, защото „услугата“, за която ще ги помолите, може да е последното нещо, което те ще направят за вас. Пък и нали имаме приятели, които обичаме повече от роднини – нека си даваме сметка, че това е далеч по-ценно от всякакви протекции и „стоене зад гърба“.

Новопоявилите се „първи дружки“

Не е невъзможно да направиш ценни приятелства и в по-късна възраст. Съвсем не е изключено дори това да стане в офис среда или благодарение на съвместна работа. Тези приятелства обаче са доста по-крехки откъм взаимно доверие, защото днес всеки е наясно, че може да е добре дошъл в даден кръг единствено и само заради служебната си позиция. Точно тези „служебни“ приятели например не е нужно да са непременно онези, с които отивате на лятна ваканция, прекарвате рождените си дни и споделяте уикендите си. Да имаш хигиена в това отношение е истинска поява на стил – все пак не е нужно на личното ти парти да са поканени и застрахователният ти агент, и новият ти кредитор, и директорката на училището, където ходят децата ти. Нека вместо това свободно се появят обаче на служебното коледно парти например. Прекалената близост, изявена твърде рано в едно ново приятество, е изключително съмнителна в своята искреност. За да превърнете едно служебно познанство в искрено приятелство, трябва да минат доста време и различни ситуации, в които да се докажете едни на други. Затова, когато искате наистина да станете по-близки с известния съсед политик, не го притеснявайте веднага с покани у дома. Предложете му първо да направите нещо добро заедно за кооперацията, в която живеете, например. Ако пък познанството ви с някого е започнало строго служебно, поканете го първо на чаша питие след работа. След това може да споделите хобито си и да си организирате, да кажем, партия тенис заедно. Никога обаче не нахалствайте с прекалени покани и не навлизайте твърде бързо и твърде навътре в нечие лично пространство.

Кръг от познати

Това всъщност е най-добрият вариант да запазите приятелствата си чисти и искрени. За да се запознаете с някого, най-добре е да разчитате на познат, който да ви представи един на друг. Най-удобният повод за среща е обществено събитие, на което се очаква да присъствате и двамата. Третият човек при запознанствата е много важен, защото той може без притеснения да изтъкне всичките ви качества, които вие от скромност не бихте споменали, ако се представяхте сами. При такава среща внимавайте да не изпаднете в логорея в желанието си да оставите трайна следа за себе си.

Кръгът от познати се различава определено от приятелската среда и за разлика от нея – нали приятелите са по-склонни да ни прощават разни грешки – се нуждае от повече внимание и специално менажиране. Съвременният бизнес добре знае тази особеност и затова на важни и стратегически отговорни позиции в големите компании се наемат хора с широк кръг от познанства и добро име. Именно в тази област трябва да са и основнтие ви усилия, ако искате да познавате точните хора на точното място и в точното време.

Правила за менажиране на кръга от познати

1. Винаги на събитие си носете визитни картички. Днес вече доста хора разчитат изцяло на фоунбека в телефона си, където „складират“ новите си познанства, но да дадеш визитка е проява на стил.

2. За да не потъне картичката ви в забрава, не чакайте да ви потърсят – действайте още на следващия ден. Можете да изпратите имейл с допълнителни контакти или обещана информация или пък да пуснете есемес с припомнящ срещата ви текст, но в никакъв случай не се отказвайте.

3. Във ваша полза ще е да научите рождените дни и да се съобразявате с имените дни на хората от вашия кръг познати. Дори и да не пратите специален подарък (това е доста по-силен приятелски жест), можете да изпратите картичка или да се обадите, за да поздравите. За да не забравяте подобни празници, сложете си напомняща бележка в телефона. Поздравлението винаги прави особено добро впечатление.

4. Опитвайте се да следите в общи линии какво се случва в живота и кариерата на „вашите хора“. Всеки би се почувствал добре, ако му честитите появата на дете или пък му се обадите да го попитате как е, когато боледува.

5. За да поддържате добри взаимоотношения с партньори и познати, не е необходимо непременно да лицемерничите. Бъдете просто възпитан дори когато човекът не ви е симпатичен.

6. В никакъв случай и по никакъв повод недейте да злословите за някого Не се знае до кого и в какъв вид ще достигне тази информация.

7. Да се грижиш за доброто име на някого и да уважаваш достойнството му е джентълменско. Бъдете джентълмен и когато сте неволен свидетел на поругаването на някого. Можете просто да се отстраните от ситуцията или да парирате неудобния разговор с „Не споделям това мнение и ще се въздържа от подобен коментар“.

Не молете познатите си за абсурдни услуги и не ги осъждайте, ако ви откажат. Това си е тяхно право, а и никой на никого не е длъжен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.