Бой за билети за 16-годишна корейка Черен лебед

Едно представление на “Лебедово езеро” в Софийската опера привлече огромен зрителски интерес и месец преди датата 22 март не можеха да се намерят билети. Става въпрос за спектакъл на прочутия балет на Чайковски, в който ще участва 16-годишната корейка Су-Бин Ли.

Девойчето е познато в България след участието си в ХХVІ Международен балетен конкурс във Варна през миналото лято, където спечели Голямата награда.

Тийнейджърката показа безупречна техника, впечатляващи качества, финес и неочаквана емоционална зрелост при изпълненията си на Одета и Одилия (Белия и Черния лебед от “Лебедово езеро”). При награждаването й директорът на балета Софийската опера Сара-Нора Кръстева, която беше и в журито на Варненския конкурс, покани лауреатката да гастролира в Софийската опера именно като Одета-Одилия.

“Мнозина умеят да правят сложни пируети и високи скокове. Но има нещо, което е по-важно - душата на балерината. Малко са балетните артисти, които могат да разплачат или да разсмеят публиката с играта си”, обяснява г-жа Кръстева.

“За нас е чест, че тя ще дойде да танцува тук, че сме поканили едно младо момиче да направи световния си дебют в Софийската опера - коментира примабалерината Маша Илиева. - После в биографията си тя ще пише, че кариерата й е тръгнала от нашата страна.”

Маша припомни, че по същия начин Марис Лиепа - един от великите танцьори на миналия век и директор на балета на Софийската опера (1983-1985 г.), е поканил французойката Силви Гилем, която също като Су-Бин Ли се е явила в категорията “Младша възраст” и е спечелила Голямата награда на Варна. Така триумфалният път на световноизвестната прима е започнал от България.

Су-Бин Ли е завършила балетно училище “Сунхуа” и в момента учи балет в Националния корейски университет по изкуствата. Тя пристига днес в София. Момичето ще пътува с майка си, тъй като е непълнолетно.

За тези, които научават късно за гастрола, ще има надежда да видят все пак изящната корейска балерина. „През следващия сезон ще я поканим за ролята на Никия от „Баядерка”, обеща Сара-Нора Кръстева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура